NavMenu

BiH uvozi 92% hrane - Povećan spoljnotrgovinski deficit

Izvor: Nezavisne novine Sreda, 21.08.2019. 16:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustracija
BiH je za šest meseci ove godine zabeležila povećanje deficita od 12,11% u razmeni robe sa svetom, saopštio je u sredu, 20. avgusta, sekretar Spoljnotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović.

Predstavljajući pokazatelje spoljnotrgovinske razmene, Bajramović je naveo da je posebno zabrinjavajuće da BiH uvozi 92% hrane koja se konzumira.

On je naveo da izvoz za šest meseci ove godine iznosio 6 mlrd KM (3 mlrd EUR), što predstavlja smanjenje od 0,05% u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz je iznosio 9,94 mlrd KM (oko 4,8 mlrd EUR) i povećan je za 4,43%, dok je pokrivenost uvoza izvozom 60,4% i smanjena je za 4,29% u odnosu na uporedni period.

Stručni saradnik Spoljnotrgovinske komore za makroekonomski sistem Belma Hasić rekla je da su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri BiH za šest meseci ove godine bili Nemačka sa 14,43%, Hrvatska sa 12,59%, Italija 11,82% , te Srbija sa 11,09%.

- BiH je nastavila najviše uvoziti iz Hrvatske, zatim Srbije, Slovenije i Nemačke - rekla je Hasić.

BiH je u Hrvatsku izvezla robu u vrednosti 756,6 mil KM (378,3 mil EUR), a uvezeno je 1,7 mlrd KM (700 mil EUR). Vrednost izvoza u Srbiju iznosila je 666,6 mil KM (333,3 mil EUR), a uvoza 1,3 mlrd KM (650 mil EUR). U Nemačku je, prema informacijama Spoljnotrgovinske komore, izvezeno robe u vrednosti 867,2 mil KM (434 mil EUR), a uvezeno je 889,5 mil KM (445 mil EUR).

Iz ove komore ističu da je za šest meseci primetan pad izvoza u agroindustriji, tekstilnoj industriji i drvnom sektoru, što se povezuje sa padom obima industrijske proizvodnje još od poslednjeg kvartala prethodne godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.