NavMenu

Huawei strateški partner za razvoj pametnih gradova u Srbiji - U planu i otvaranje centra za inovacije za digitalnu transformaciju

Izvor: Tanjug Sreda, 21.08.2019. 12:41
Komentari
Podeli
(Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je u Beogradu s predstavnicima kineske kompanije Huawei o dugoročnoj saradnji na realizaciji zajedničkih projekata u okviru inicijative "Pojas i put", kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji vlada dve zemlje.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, u razgovoru je bilo reči i o zajedničkom radu na razvoju sistema "Bezbedni i pametni grad" (Safe and Smart City), u kojem je Huawei strateški partner za gradove i lokalne samouprave u Srbiji.

Uz razmenu informacija, obezbediće se platforma za razvoj lokalnih ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finansijskom, obrazovnom, energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, što je i jedna od prednosti koncepta Pametnih gradova, zaključeno je na sastaku.

Huawei je ministru Malom predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.

U saopštenju se podseća da je kao jedan od osnovnih ciljeva saradnje u budućem periodu planirano otvaranje Huawei centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huavei Innovation Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.