Izvor: eKapija | Ponedeljak, 28.09.2009.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Informacione tehnologije u poljoprivredi - od oktobra novi softver za prikupljanje cena voća, povrća, žive stoke i žitarica

(Foto: b)

Regionalna Konferencija o tržišnim informacionim sistemima u poljoprivredi u zemljama jugoistočnog Balkana održana je od 15. do 16. septembra na Divčibarima. Na konferenciji su učestvovali predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Distrikta Brčko, SAD, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije, predstavnika Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, "Agromreže", Radionice "KRUG" i Komercijalne banke.

Predstavnici radionice "KRUG" predstavili su novi softver "Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije" - STIPS, koji predstavlja unapređenu verziju sistema uspostavljenog 2004. godine koji već šestu godinu prikuplja cene voća, povrća, žive stoke, žitarica i poljoprivrednih inputa iz 18 gradova Srbije (www.stips.minpolj.gov.rs). Unapređene sistema je deo zajedničkog projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodorivrede Srbije i USAID Agrobiznis projekta, stoji u saopštenju Radionice "KRUG".

Novi sistem će biti postavljen početkom oktobra po završenoj obuci reportera sa nadom da će novine koje poseduje novi softver u mnogome olakšati rad reportera, analitičara i ostalih učesnika na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Na kraju skupa je donet je zaključak da je postojanje marketing informacionih sistema neophodno u svim zemljama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom sa sugestijama da bi spisak proizvoda koji se prate ovim sistemom trebalo prošititi, a interval izveštavanja o kretanju robe i cena posebno na kvantašima bi u sezoni trebao biti češći, dodaje se u saopštenju.

Istaknut je i predlog da bi postojeće sisteme trebalo integrisati i formirati Regionalni marketing informacioni sistem radi što boljeg plasmana robe i ostvarivanja realne cene poljoprivrednih proizvoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.