NavMenu

Severna Makedonija i Srbija potpisale protokole o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce

Izvor: Beta Utorak, 20.08.2019. 17:34
Komentari
Podeli
(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
U Skoplju je u utorak, 20. avgusta potpisano pet protokola o sprovođenju Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce, čija bi primena trebalo da počne za manje od nedelju dana, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će, kako se navodi, sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce.

Za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biće na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Protokol u okviru Sporazuma koji preciznije uređuje sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole u putničkom i teretnom saobraćaju, potpisali su zamenik direktora Carine Srbije Veselin Milošević i direktor Carinske uprave Severne Makedonije Đoko Tanasoski.

U razgovoru je konstatovano da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te će 26. avgusta biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

- To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste koristi moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle - navodi se u saopštenju.

U Skoplju je potpisan i Protokol ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o načinu obavljanja graničnih provera, dok je Direkcija za imovinu Srbije sa Carinskom upravom Severne Makedonije potpisala Protokol o stvaranju infrastrukturnih uslova za uspostavljanje zajedničkih kontrola.

Protokoli su potpisani i između Uprava za veterinarstvo i zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Uprave za veterinarstvo, Agencije za hranu i veterinarstvo i Državnog inspektorata za poljoprivredu Severne Makedonije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.