NavMenu

Na pisti napasaju ovce - tužna sudbina aerodroma Dubinje kod Sjenice

Izvor: Blic Subota, 26.09.2009. 12:33
Komentari
Podeli


Na vojnom aerodromu Dubinje kod Sjenice, koji je tokom NATO bombardovanja bio česta meta avijacije, još ima neeksplodiranih projektila, ali se čobani i ovce ne osvrću na tu opasnost.

U okolnim selima kruži priča da su u hangarima ostali zatrpani avioni i to četiri "miga 21" i jedan "supergaleb" naoružani sa ukupno 16 raketa vazduh-vazduh, ali se ta priča ne može ni poreći ni potvrditi.

Na aerodromu Dubinje trenutno uživaju pešterske ovce koje pasu sočnu travu, a čobani ih mirno posmatraju.

- Ovcama je ovde prijatno, ravno je, trava je sočna i daju dosta mleka. Dok god avioni ne lete mi ćemo biti ovde jer nam niko ne naplaćuje travu, a nadamo se da nam neće ispostaviti račun- kaže šaljivi čobanin koji nije hteo da kaže svoje ime.

Dečak Omer kaže da često sa drugovima igra fudbal na pisti i ističe da se ne plaši zalutalih projektila. - Krave su teže od nas, ovde krave godinama pasu i nisu naletele na minu, pa zašto bismo se mi plašili. Verovatno su projektili duboko u zemlji- kaže ovaj osnovac.

Niz selo Dubinje vetrić nosi miris trave, a zemlja diše i ceo ovaj prostor je idealan za lovce. Poslednji avioni ovde su leteli tokom rata 1999. godine, tako da se mališani i ne sećaju kada su poslednji put videli poletanje sa piste koja je izrovana granatama NATO.

Iz Vojske su postojale najave da sa još nekoliko vojnih aerodroma u Srbiji na prodaju ide i aerodrom Dubinje, ali je sve ostalo samo na priči. Bivši predsednik opštine Esad Zornić je ovu ideju izneo ministru odbrane Draganu Šutanovcu na sastanku u Novom Pazaru krajem 2008. godine, ali za sada prodaja aerodrome nije izvesna.

Pešterci su smatrali da bi obilje zdrave hrane brzo i efikasno sa ovog aerodroma mogli izvoziti u zemlje zapadne Evrope, a da bi aerodrom mogao da služi i kao dolazna luka za pedesetak hiljada žitelja iz ovog kraja koji rade u Nemačkoj i Francuskoj.


Nema para

Sadašnji predsednik opštine Muriz Turković rekao je "Blicu" da trenutnu uopšte ne razmišlja o tome da vojni aerodrom Dubinje pretvara u civilni.

- Sjenica je suočena sa velikim brojem problema, a mi nemamo novac da kupimo aerodrom ili da ga osposobimo. Ako država bude imala interes ili neki krupan biznismen, stvar će se promeniti. Za sada ideja o civilnom aerodromu nije ekonomski opravdana ni izvodljiva- kaže Turković.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 26.09.2009.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.