NavMenu

U novembru kreće gradnja brzog puta od Loznice do Šapca - Prvo radovi na mostu preko Save

Izvor: Lozničke novosti Utorak, 20.08.2019. 11:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)Ilustracija
Izgradnja brzog puta Loznica-Šabac krenuće početkom novembra pripremnim radovima za izgradnju mosta na Savi, dok će eksproprijacija zemljišta početi ranije - rečeno je za portal Lozničke novosti u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Pomenuta saobraćajnica predstavlja deo Projekta izgradnje državnog puta prvog b reda Ruma-Šabac (auto-put) i Šabac-Loznica (brza saobraćajnica) dužine oko 80 km, od čega je dužina deonice Šabac-Loznica oko 55 km. Projekat uključuje izgradnju mosta preko reke Save sa prilaznim konstrukcijama. U toku je izrada Planova detaljne regulacije (PDR) za gradove Šabac i Loznica i opštinu Bogatić. PDR na delu koji teritorijalno pripada opštini Bogatić prošao je javni uvid, a PDR na delu koji pripada Šapcu u postupku je javnog uvida, dok je u Loznici u toku usaglašavanje sa JP Srbijavode oko načina zaštite priobalja reke Drine od poplava i usaglašavanja sa trasom budućeg državnog puta prvog b reda. Nakon usaglašavanja, PDR će biće predat na javni uvid. Čim bude usvojen, počeće izrada idejnog rešenja, pribavljanja lokacijskih uslova i idejnog projekta. U planu je da se, uglavnom, svi planski dokumenti i idejni projekat završe do kraja godine - rekli su Ministarstvu.

Kako je potvrđeno, tada će biti konačno utvrđena i trasa saobraćajnice, a za sada postoje samo preliminarna rešenja.

- Planirano je da prvi radovi na izgradnji mosta preko Save počnu u novembru ove godine. Obaveza Republike Srbije je da završi planska dokumenta i idejni projekat koji predstavljaju osnov za dalju realizaciju projekta, a izvođača i da izradi projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova. Rok za završetak dokumentacije koju će uraditi izvođač iznosi godinu dana, a za izvođenje radova će biti potrebno između tri i četiri godine uz napomenu da se radovi mogu odvijati paralelno. U toku su pregovori sa Republikom Azerbejdžan o zajmu za ovaj projekat, a očekuje se da bi ugovor mogao biti potpisan do kraja godine. Preostali iznos sredstava bi bio obezbeđen iz budžeta Republike - kažu u Ministrastvu.


Inače, podsećamo da je ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov rekao u septembru prošle godine, a ponovio u maju ove da je doneta odluka da se Srbiji dodeli kredit od 210 mil EUR i da je azerbejdžanska strana spremna da pomogne u pripremi projektno-tehničke dokumentacije, odnosno da će izvođač radova biti njihova kompanija Azvirt, koja je već radila na deonicama auto-puta kroz Srbiju.

Ono što, svakako, posebno interesuje građane čija se imovina nalazi duž trase budućeg puta jeste i na koji će način biti sprovedena eksproprijacija, odnosno, da li je već poznata cena za zemljište koje će biti oduzeto od vlasnika za potrebe izgradnje puta.

U Ministarstvu je rečeno da će se ekspropijacija odvijati paralelno sa ostalim pripremnim radovima, a da će zemljište biti plaćano po realnim tržišnim cenama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.