Izvor: Tanjug | Utorak, 20.08.2019.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brzi put Vožd Karađorđe spojiće koridore 10 i 11 - Saobraćajnica će biti završena u naredne četiri godine

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Šumadijski koridor, brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera čiju je izgradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta Miloš Veliki, povezaće centralnu i istočnu Srbiju, a nosiće ime po Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.

Put Vožd Karađorđe spojiće i koridore 10 i 11, a dva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovcu, odakle će se nastvaljati preko Topole i rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića, Viševca, ka Rači, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora.

- To će biti brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera koja će povezivati centralnu i istočnu Srbiju, a trebalo bi da bude završena u naredne četiri godine - ističe za Blic Zoran Drobnjak, v.d. direktora Puteva Srbije, preduzeća koje neće biti nadležno za izgradnju te saobraćajnice.

U Koridorima Srbije rekli su da izgradnja brze saobraćajnice Vožd Karađorđe predstavlja veliku šansu za razvoj tog dela Srbije, prenosi Blic.

- Izgradnja još jednog autoputa kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomeran razvoj na celoj teritoriji zemlje, jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov za razvoj regiona - navode iz Koridora Srbije.

Ističu da činjenica da je 80% investicija u Srbiji smešteno uz autoput govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede.

- Izgradnja auto-puta Vožd Karađorđe od velikog je značaja za smanjnje nezaposlenosti i ražvoj nerazvjenih opština kroz koje ovaj autoput prolazi - rekli su u Koriorima Srbije.

Projektna dokumentacija za izgradnju šumadijskog koridora je tek u pripremi, međutim već sada je jasno da će ova saobraćajnica imati direktnu vezu sa Koridorom 10, odnosno sa auto-putem Beograd-Niš, pošto će ga presecati kod Markovca.

Vezu sa koridorom 10, brzi put Vožd Karađorde bi mogao da ima i kod Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa koridorom 11, odnosno sa autoputem Miloš Veliki.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju na otvaranju tri deonice autoputa Miloš Veliki rekao da je baš tog dana doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju puta Vožd Karađorđe.

Kako je istakao, to će biti samo jedan u nizu novih auto-puteva, budući da se planira i gradnja poslednje deonice auto-puta ka Crnoj Gori od Požege do Boljara.


Novi auto-put biće dug od 220 do 270 km

Novi Šumadijski koridor, odnosno autoput Vožd Karađorđe, biće dug između 220 i 270 kilometara, a koštaće od 1,7 do više od 2 mlrd EUR, u zavisnosti od profila i priključaka na ostale koridore, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Novi autoput, čiju je gradnju u nedelju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće u obliku slova ipsilon i povezaće okruge sa ukupno više od milion ljudi.

Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac - Orašac - Aranđelovac, sa druge Lazarevac - Aranđelovac, gde će se spojiti, a odatle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru, rekla je Mihajlovićeva za Tanjug.

Ona je dodala da će Vožd Krađorđe biti šesti autoput koji teba da počne da se gradi ove i naredne godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.