NavMenu

Brzi put Vožd Karađorđe spojiće koridore 10 i 11 - Saobraćajnica će biti završena u naredne četiri godine

Izvor: Tanjug Utorak, 20.08.2019. 08:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Šumadijski koridor, brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera čiju je izgradnju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju auto-puta Miloš Veliki, povezaće centralnu i istočnu Srbiju, a nosiće ime po Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka.

Put Vožd Karađorđe spojiće i koridore 10 i 11, a dva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovcu, odakle će se nastvaljati preko Topole i rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića, Viševca, ka Rači, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora.

- To će biti brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera koja će povezivati centralnu i istočnu Srbiju, a trebalo bi da bude završena u naredne četiri godine - ističe za Blic Zoran Drobnjak, v.d. direktora Puteva Srbije, preduzeća koje neće biti nadležno za izgradnju te saobraćajnice.

U Koridorima Srbije rekli su da izgradnja brze saobraćajnice Vožd Karađorđe predstavlja veliku šansu za razvoj tog dela Srbije, prenosi Blic.

- Izgradnja još jednog autoputa kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomeran razvoj na celoj teritoriji zemlje, jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov za razvoj regiona - navode iz Koridora Srbije.

Ističu da činjenica da je 80% investicija u Srbiji smešteno uz autoput govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede.

- Izgradnja auto-puta Vožd Karađorđe od velikog je značaja za smanjnje nezaposlenosti i ražvoj nerazvjenih opština kroz koje ovaj autoput prolazi - rekli su u Koriorima Srbije.

Projektna dokumentacija za izgradnju šumadijskog koridora je tek u pripremi, međutim već sada je jasno da će ova saobraćajnica imati direktnu vezu sa Koridorom 10, odnosno sa auto-putem Beograd-Niš, pošto će ga presecati kod Markovca.

Vezu sa koridorom 10, brzi put Vožd Karađorde bi mogao da ima i kod Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa koridorom 11, odnosno sa autoputem Miloš Veliki.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju na otvaranju tri deonice autoputa Miloš Veliki rekao da je baš tog dana doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju puta Vožd Karađorđe.

Kako je istakao, to će biti samo jedan u nizu novih auto-puteva, budući da se planira i gradnja poslednje deonice auto-puta ka Crnoj Gori od Požege do Boljara.


Novi auto-put biće dug od 220 do 270 km

Novi Šumadijski koridor, odnosno autoput Vožd Karađorđe, biće dug između 220 i 270 kilometara, a koštaće od 1,7 do više od 2 mlrd EUR, u zavisnosti od profila i priključaka na ostale koridore, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Novi autoput, čiju je gradnju u nedelju najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće u obliku slova ipsilon i povezaće okruge sa ukupno više od milion ljudi.

Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac - Orašac - Aranđelovac, sa druge Lazarevac - Aranđelovac, gde će se spojiti, a odatle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru, rekla je Mihajlovićeva za Tanjug.

Ona je dodala da će Vožd Krađorđe biti šesti autoput koji teba da počne da se gradi ove i naredne godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.