Izvor: eKapija | Utorak, 20.08.2019.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Smilje sa Rtnja u borbi protiv bora - Prirodna kozmetika sve popularnija u Srbiji

U večnoj borbi sa starenjem i prvim borama, najbolje rešenje i to u prirodi, otkrila je Katarina Milosavljević, koja zajedno sa svojom porodicom proizvodi prirodne kreme, tonike i serume čiji je glavni sastojak smilje.

Kao dugogodišnji sertifikovani fitoterapeut i vrsni poznavalac autohtonih biljaka sa područja Timočke Krajine, bežeći od gradskog života, buke i stresa, mir je našla podno Rtnja, gde ubira najbolje bilje za svoju kozmetiku.

Sva svoja znanja sticana od 15 godine života, kada je i pokazala veliku ljubav prema lekovitom bilju, koristi u pravcu fitoterapije. Budući da nije lekar, već travarka, i Bahov terapeut, odlučila je da svoj put usmeri, u preparate za lepotu, pa je pre sedam godina sa svojim suprugom osnovala firmu Royal Balm - Prirodna kozmetika (prev. eng. Kraljevska krema).

Smilje, kako ističe, ispravlja bore, ublažava ožiljke, čisti krvne sudove, a dobro je i protiv bilo kakvih upalnih procesa.

- Izabrali smo smilje, bilje koje raste u Dalmaciji, BiH i u Srbiji, a koje podstiče lučenje prirodnog kolagena i najbolja je prirodna opcija protiv starenja – kaže Milosavljević.

Kako dodaje, u želji da se izdvoje po nečemu i da ne budu kao svi drugi, morali su dobro da se informišu i pripreme za predstojeći proces proizvodnje - jer nikako nisu želeli da uvoze etarska ulja iz inostrastva, pa da ih onda samo iskoriste u kremama.

- U tom procesu istraživanja, išli smo čak i u Maticu srpsku u Novom Sadu, čitali master radove, doktorske disertacije. Želeli smo da nađemo najnovija istraživanja i primene novih tehnologija na lekovitom bilju.

U Malom Mokrom Lugu, nalazi se laboratorija gde proizvode kreme i ulja za lice, na bazi ove lekovite biljke. Proces pravljenja prirodne kozmetike nije brz, ali kvalitet je zato siguran, a u tom procesu, kako kaže, primenjuje i tehnike homeopatije, gde se energija bilja prenosi na drugog nosioca - u ovom slučaju, na ulje.

- Sve radimo ručno, jer verujemo da se samo na taj način može preneti energija bilja u svrhu zdravlja čoveka. Prvo, organski uzgajamo bilje nakon toga čekamo pogodan trenutak za berbu. A nakon berbe i sušenja, bilje do laboratorije prenosimo u papirnim ili pamučnim vrećama, kako ne bi pokupilo prašinu i prljavštinu. Zatim, bilje usitnjavamo i potapamo u hladno ceđena organska ulja koja 40 dana stoje na suncu. Bitno je i da se mućkaju svaki dan, kako bi se ćelije u kojima se nalaze biljni ekstrati, mogle rastvoriti u ulju.


Katarina Milosavljević
Miris krema za lice može biti veoma intenzivan - jak, što je zapravo pravi miris lekovitog bilja, ali kasnije taj miris isparava i ostaje jedinstven miris smilja. Moram da naglasim, da prirodna krema ne može da bude bela, jer hladno ceđena ulja ne mogu da budu bela. Kad potopite neven, primera radi, vi dobijete narandžastu boju ulja – objašnjava Milosavljević.


Posebna kombinacija bilja

Iako je nešto prirodno, ne mora uvek značiti da je kvalitetno i dobro. Zato, porodica Milosavljević pazi koju će kombinaciju bilja upotrebiti u svojim proizvodima, jer neke biljke iako su izuzetno lekovite, njihovo doziranje može imati suprotan efekat. Isto tako, kako kaže, svako ulje nije za svaki tip kože, tako da i različite lekovite bilje ne deluju jednako na isti problem, te sinergija bilja i ulja uvek mora biti kompletna.

- Doziranje i kombinovanje biljaka je izuzetno bitno, jer njihova preterana doza može izazvati alergijske reakcije. Zato ja koristim samo preporučene doze koje mogu pomoći trenutnom stanju kože i poboljšati njen izgled. Takođe, za svoje proizvode, našla sam balans kroz svoja znanja o lekovitom bilju i njenoj energiji, tako da naša kozmetika ne proizvodi nuspojave, a svemu tome doprinosi i činjenica da je preko 50% bilja iz našeg organskog uzgoja - ističe ona.

Inače, neki okvirni rok trajanja ovih proizvoda je do godinu dana, ili do 4 meseca od početka upotrebe ili otvaranja bočica, a razlog za to je - ne sadrže nikakve konzervanse.

- Pakovanja su predviđena za korišćenje od mesec do dva. Jedino na šta bi trebalo da se obrati pažnja, jeste da kreme ne stoje na suncu jer su foto osetljive, pa se stoga drže u specijalnim tamnim bočicama - kaže ona.

Za industrijsku kozmetiku, čiji je rok trajanja duži, cena je niža, ali sa brojnim konzervansima, kaže, da često dovodi do isušivanja i čak izrazito masne kože, a da pritom ne rešava suštinske probleme.

- Zbog preterane upotrebe nekvalitetne šminke i kozmetike, koja je puna olova i metala, koža dehidrira, dok problemi akni i dalje budu prisutni, ako ne i pogoršani. Zato bih savetovala da se čita deklaracija i da se izbegavaju proizvodi koji u sebi imaju paraben, sulfate i silikone. Kod prirodne kozmetike, koja je opravdano i skuplja, svi štetni sastojci su na minimumu ili gotovo da ih nema – kaže ona.


Uskoro i na tržištu EU


Zasad, proizvodi se ne reklamiraju već im je najveća reklama, prodaja putem preporuke i zadovoljni korisnici njihove kozmetike.
- Pre sedam godina smo započeli sa poljoprivredom, pre pet, krenuli smo u posao sa kremama. Kupili smo kuću na Rtnju, kupili smo plac, ušli smo u organski uzgoj, a sada smo predali dokumentaciju za ulazak na tržište EU i radimo na dobijanju sertifikata - priča Milosavljević.

Ističe, da je u Srbiji teško ući u velike lance, jer sa sobom traže i dosta zahteva, te da im to i nije primarni cilj, ali da je za njihov uspeh najzaslužniji dobar glas.

- Uglavnom funkcionišemo putem preporuka. Cilj nam je da naši klijenti budu zadovoljni. Meni je pohvala kada mi se javi žena od 70 godina koja želi ponovo kupi kremu, jer je zadovoljna rezultatima - kaže Milosavljević.


Ambalaža u duhu prirode

Da se mislilo i o nasitnijim detaljima, svedoče i pakovanja koja nisu napravljena "tek tako", već pakovanja i bočice ove firme sadrže simbole koji imaju svoju priču.


- Sve mi je bitno kada je u pitanju ovaj posao, od same kreme do ambalaže, pa sam se trudila da čitavo pakovanje bude u istom duhu. Bitan elemenat su inicijali firme RB, zatim smo stavili simbol beskonačnosti jin i jang, a tu je i zaokruženi krug, što je energetski jako bitno. I, naravno, srce, jer se kreme, zaista, prave s ljubavlju.

- Ako sam neraspoložena ili umorna, tada ne pravim kreme. Jednostavno, prenosi se loša energija. Nikad vi ne možete napraviti isto jelo kao vaša majka, koja je to radila s ljubavlju. Upravo je u tome tajna, jer kada uložimo sebe s ljubavlju, i kada nam je cilj da nekome pomognemo, onda to ispadne u potpunosti nešto drugačije, a to se u krajnjem proizvodu i oseti – kaže Milosavljević.


Sandra Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.