NavMenu

Kako u Sarajevu komentarišu srpske akvizicije u RS - "Srbija stiče moć u BiH"

Izvor: Energetika.ba Ponedeljak, 19.08.2019. 14:14
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Srbija preuzima kompanije i javna preduzeća u Republici Srpskoj u oblastima koje su od strateškoj značaja, a to su energija, telekomunikacije i distribucija medijskog sadržaja, piše bosansko-hercegovački sajt Energerika.ba pozivajući se na BiznisInfo.

Ova preuzimanja daće Srbiji veliku moć u RS i u celoj Bosni i Hercegovini, navode, konstatujući da se preuzimanja vrše preko preduzeća koja su u državnom vlasništvu Srbije, a preuzimaju se kako javne, tako i private kompanije u RS.


Energetski sektor

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je pre nekoliko dana da Javno preduzeće Srbijagas preuzimanjem 79,29% udela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom Bijeljina-gas.

Manjinski udio u bijeljinskoj firmi od 20,71% kapitala ostaće u vlasništvu Grada Bijeljine. Bijeljina-gas je osnovan 2009. godine radi gasifikacije grada. Srbijagas je ušao na tržište BiH u martu, kupovinom udela u preduzeću Gas promet Istočno Sarajevo.

Generalni direktori Srbijagasa Dušan Bajatović, Gas prometa Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su tada ugovor. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da Srbijagas potpisivanjem ugovora postaje najveći vlasnik akcija Gas prometa Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14%.

Za Srbija gas, ulazak na tržište BiH i preuzimanje kompanija naročito je važno zbog najavljene gasifikacije RS, izgradnjom kraka Turskog toka kojim će teći ruski gas. Krak ovog gasovoda trebalo bi da u BiH uđe iz Srbije.

Osim toga, Srbija i RS sarađuju i na izgradnji energeskih kapaciteta, naročito na Drini. Nedavno se pojavila informacija da Srbija planira kupovinu Elektroprivrede RS. Doduše, generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović kazao je da nije bilo nikakvih razgovora o privatizaciji EP RS. Istakao je i da su svi aranžmani po pitanju unapređenja poslovanja mogući, kao i da Srbija i RS već imaju zajedničke projekte u ovoj oblasti.



Telekomunikacije i mediji

Osim energije, druga strateška oblast u kojoj se vrše preuzimanja jesu telekomunikacije i distribucija medijskog programa. Ova preuzimanja se, piše portal, obavljaju preko kompanije m:tel, odnosno njenog vlasnika Telekoma Srbija, koji je u vlasništvu države Srbije.

U vlasništvu Telekoma odranije je m:tel, koji je akvizirao i sarajevsku firmu Logosoft. Krajem prošle godine m:tel je kupio Telrad net Bijeljina i banjalučki Blicnet.

Pre nekoliko dana Konkurencijsko veće BiH odobrilo je m:telu kupovinu firme Elta-Kabel, vodećeg kablovskog operatera u RS. Ovom akvizicijom m:tel će preuzeti potpunu dominaciju na tržištu fiksne i mobilne telefonije, pružanja usluga interneta, kao i distribucije radio i TV programa u Republici Srpskoj.

- Ovim će steći i veliku moć u veoma važnom medijskom sektoru - piše BiznisInfo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.