NavMenu

DEP BiH prognozira godišnji ekonomski rast od 3,8% - Domaća tražnja glavni oslonac

Izvor: Nezavisne novine Ponedeljak, 19.08.2019. 10:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
U BiH se u naredne tri godine očekuje nastavak ekonomskog rasta sa prosečnim stopama od 3,8% godišnje, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Pod pretpostavkom očuvanja stabilnog eksternog okruženja, tokom ovog perioda očekuje se da domaća tražnja, kroz privatnu potrošnju i investicije, bude glavni oslonac ekonomskog rasta.

U Informaciji je navedeno da se tokom ovog perioda očekuje stagnacija javne potrošnje, što će za rezultat imati smanjenje njenog učešća u strukturi BDP-a i tako doprineti ekonomskom rastu BiH.

Reformske mere usmerene ka poboljšanju poslovnog ambijenta u zemlji trebalo bi da rezultuju većim investicionim ulaganjima (domaćim i stranim), što bi ojačalo privatni sektor, zaposlenost, ali i spoljnotrgovinsku robnu razmenu BiH sa svetom.

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji za ovaj period, u BiH se očekuje osetniji rast ekonomske aktivnosti u okviru kojeg bi dešavanja u industrijskoj proizvodnji trebalo da imaju centralnu ulogu, tako da očekivane stope rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje, prema projekciji DEP-a, iznose do pet odsto na godišnjem nivou.

Rast industrijske proizvodnje objašnjava se očekivanjima da bi reformske mere na unapređenju poslovnog ambijenta koje sprovode nadležne institucije u BiH trebalo da dovedu do merljivih rezultata.

- Poboljšanje poslovnog ambijenta trebalo bi za rezultat da imaju povećanje investicionih ulaganja, veću iskorišćenost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, povećanje broja zaposlenih i jačanje konkurentske pozicije proizvođača iz BiH, kako na domaćem tako i na stranom tržištu - pojašnjava se u Informaciji.

Projekcija DEP-a je da bi se u BiH od 2020. do 2022. godine moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od 7,2%, 6,7% i 6,6%.

Iz DEP-a smatraju da će viši nivo ekonomske aktivnosti dovesti do povećanja domaće tražnje u okviru sektora stanovništva i korporativnog sektora, što će rezultovati i povećanjem uvoza BiH, tako da se očekuje da se stope rasta uvoza kreću od 4,7% u 2020. godini, 5,1% u 2021. i 4,6% u 2022. godini.

- Više stope rasta izvoza od uvoznih u srednjem roku trebalo bi da za rezultat imaju povećanje izvozne zastupljenosti u BDP-u, uz stagnaciju učešća uvoza. Direktna posledica ovih kretanja na kraju bi trebalo da bude postepena stabilizacija spoljnotrgovinskog bilansa kao udeo u BDP-u i poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom u BiH u srednjem roku - navode iz DEP-a.

Srednjoročne prognoze u oblasti tržišta rada u periodu 2020-2022. godine vezane su za očekivani ekonomski rast u regionu i EU, što bi trebalo da ima pozitivne implikacije, kako na zaposlenost, tako i na plate u BiH.

- U 2021. godini Evropska centralna banka predviđa smanjenje stope nezaposlnosti u evro zoni na 7,5%. Povećanje izvoza i investicija u BiH bi otvorilo mogućnost za zapošljavanje i kreiranje novih radnih mesta. Uz pozitivna dešavanja u oblasti industrije, trgovine, ali i određenih usluga, stvorili bi se realni uslovi za rast broja zaposlenih lica - ističe se u ovoj informaciji.

Očekuje se da ukupan broj zaposlenih u BiH u periodu 2020-2022. godine bude povećan od 2,9% do 3,1%, dok bi se neto plate povećale od 3,2% do 3,4%.

Kada je reč o cenama u BiH, očekuje se inflacija od 1,4%, uz pretpostavku da u 2020. godini ne bude značajnijih izmena cena komunalija, i da budu stabilne cene hrane.

- U 2020. godini se očekuje stabilizacija i povećanje stranih direktnih ulaganja u iznosu od 2,1% BDP, u 2021. godini 2,2%, a u 2022. godini 2,2% BDP - navodi se u Informaciji DEP-a.

Kada je reč o kreditima, u 2020. godini očekuje se stabilizacija i rast kreditne aktivnosti od 4,8%, u 2021. godini bi ponovo došlo do ubrzanijeg rasta od pet odsto, a u 2022. godini od 5,5%.

U narednim godinama se očekuje stabilizacija privrednog rasta BiH koja će biti praćena i boljim radom bankarskog sektora BiH, čime bi bile stvorene realne pretpostavke za nastavak rasta ukupne količine depozita.

Tako se očekuje da će stope rasta biti u 2020. godini 8,9%, u 2021. godini 9,2%, a u 2022. godini 9,5%, navodi se u Informaciji o perspektivama za BiH 2020-2022. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.