Izvor: Novosti | Ponedeljak, 19.08.2019.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

U toku tender za izradu tehničke dokumentacije za tunel od Dunavske do Savske padine - Izgradnja bi mogla da počne 2021.

Planirana trasa tunela
Planirana trasa tunela (Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda)
Grad odmiče u koracima ka izgradnji tunela Dunavska - Savska padina, koji bi trebalo da rastereti saobraćaj u centru grada. Raspisan je i tender za izradu tehničke dokumentacije za realizaciju tunelske veze, kojom treba da se urade geološke studije i razmotre sve prerpeke koje eventualno mogu da stanu na put gradnji.

Najizvesnije je, kako je za Novosti rekao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, da radovi počnu 2021. godine.

Predmet ove dokumentacije je tunelska veza od Karađorđeve ulice sa saobraćajnicom prema Gavrila Principa, gde se nalazi ulazni portal, do Bulevara Despota Stefana u zoni zgrade MUP, gde će biti smešten izlazni portal tunela.

Kako je ranije najavljeno, predviđena je izgradnja dve tunelske cevi, za oba smera po jedna, koje sadrže po dve trake sa pešačkim stazama. Na potezu gradnje tunelske veze, tačnije u zoni portala u Gavrila Principa i Kameničkoj nalaze se objekti za koje je planom predviđeno rušenje, a način uklanjanja objekata je potrebno prikazati kroz projekte rušenja.

Kako je Stojčić rekao za Novosti, tender koji je raspisan tiče se geoloških uslova i tehničkih prepreka koje mogu da se nađu na putu razvoja same ideje.

- Nakon toga imaćemo jasniju sliku o vrednosti radova. U toku sledeće godine radiće se na dobijanju svih potrebnih dozvola i eventualno bi mogao da se raspiše tender za izbor izvođaća radova. Možda će se steći uslovi da da radovi počnu i u toku 2020. godine, ali u ovom trenutku, najizvesnije je da startuju 2021. godine - rekao je Stojčić.

Tender za izradu tehničke dokumentacije za realizaciju ove tunelske veze Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda 8. avgusta. Rok za podnošenje ponuda je 9. septembar do 11 časova, dok će njihovo javno otvaranje biti održano istog dana u 11.30.

Više informacija o uslovima učešća na tenderu možete videti OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.