Izvor: Politika | Ponedeljak, 19.08.2019.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novine u osnovnim i srednjim školama od 1. septembra - Novi predmeti, izborni predmeti i jednosmenska nastava

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Učenici osmog razreda od 1. septembra dobiće dva nova predmeta, a časovi fizičkog vaspitanja biće im dopunjeni i teorijskim nastavom iz zdravstvene kulture. Osim potpuno reformisanog plana i programa i drugom i šestom razredu, najveća novost biće uvođenje jednosmenske nastave u 300 škola.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Politiku da će đaci u prepodnevnoj smeni imati pauzu, a zatim obrok i mogućnost izbora između dodatnih pedagoških sadržaja, učenja stranih jezika, sportskih i umetničkih programa:

- Većina aktivnosti, poput časova engleskog jezika, plivanja ili tenisa, koje su roditelji do sada plaćali privatnim školama po 3.000, 4.000 dinara mesečno, deca će u osmoletkama dobijati besplatno, u zavisnosti kako se škola organizuje.

Nastava iz zdravstvene kulture podrazumeva učenje o značaju pravilne ishrane, koliko su duvan, alkohol i opojne supstance štetni po zdravlje ili kako vežbe utiču na ljudski organizam.

- Nadamo se da će ova novina kod dela maturanata razviti ljunav prema medicini i pomoći im onda da se opredele za srednje medicinske škole. Tu i dolazimo do poente čitave reforme školstva, koju sprovodimo već nekoliko godina, a to je da đaci nauče da povezuju gradivo koje su saznali na različitim časovima - rekao je Šarčević.

Nastava u osmom razredu biće obogaćena sa dva nova predmeta. Dosadašnje tehničko i informatičko obrazovanje biče podeljeno na dve nastavne celine. Od tog predmeta nastaće informatika i računarstvo. Drugi predmet biće tehnika i tehnologija.

- Na ovaj način saznaće, na primer, kako bi trebalo održavati kućne instalacije, na koji način uštedeti električnu energiju, ili kako se koriste električni aparati - rekao je Šarčević.

Reformi će biti i u srednjoj školi. U drugom razredu gimnazije uvode se i izborni predmeti. Uvedena je i saradnja školi i Ministarstva odbrane, koja će od 1. septembra važiti za oba polugodišta. Plan je da se održe četiri časa u čevrtom razredu, sa temom odbrane, civilne zaštite i reagovanja u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.