Izvor: Sputnik | Subota, 17.08.2019.| 17:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi manevar kineskog giganta - Huawei razvija 6G mrežu

(Foto: YouTube)
Uvođenje 5G standarda mobilne telefonije i interneta u mnogim zemljama sveta još uvek je na samom početku i u fazi ranog testiranja, pa je pitanje kada će početi da se primenjuje u širim razmerama.

I pored toga, kineska kompanija Huawei počela je istraživanja mrežnih rešenja šeste generacije, iako je još uvek pod zabranom američke administracije, koja je, kako se čini, poslednjih nedelja počela pomalo da popušta.

Rada na 6G standardu prihvatila se Huawei laboratorija u Otavi, koja na tom projektu i mogućnostima njegove primene sarađuje sa više od 13 univerziteta i istraživačkih instituta.

Prema prvim prognozama kineske kompanije — očekuje se da 6G tehnologija neće biti dostupna pre 2030. godine.

Ovaj potez kompanije Huawei mogao bi da bude odgovor na prethodne informacije, koje su se pojavile ranije ove godine, prema kojima je i korejski Samsung započeo slična istraživanja u svojim laboratorijama u Seulu, prenosi "GSM arena".

Imajući u vidu to dokle je Huawei odmakao u razvoju 5G mrežnih rešenja, još pre američke blokade, ne treba da iznenadi pokušaj te kompanije da bude među prvima, kada su istraživanja šeste generacije u pitanju.

Osim Huawei i Samsunga, i Nokia, Ericsson i SK Telekom su najavili strateško partnerstvo, koje za cilj ima zajednički rad na razvoj 6G standarda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.