NavMenu

Sjeverna Makedonija uvodi ekološke naljepnice za vozila i subvencije za zamjenu starih automobila

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 16.08.2019. 13:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nattanan726/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština Sjeverne Makedonije usvojila je izmjene zakona o motornim vozilima kojima se između ostalog uvode dobrovoljne ekološke naljepnice za obilježavanje vozila po ekološkim kategorijama i subvencije za zamjenu starih vozila novim, navodi se na sajtu Vlade, prenosi Balkan Green Energy News.

Osnovni cilj zakonskih izmjena je da se smanji zagađenje vazduha izazvano izduvnim gasovima iz automobila.

Ministar privrede Krešnik Bekteši objasnio je da će postojati tri kategorije vozila prema količini izduvnih gasova i da će svaka od njih imati ekološke naljepnice različite boje.

Prva kategorija, sa zelenom naljepnicom, obuhvataće vozila sa emisijama dozvoljenim standardom Euro 5 ili više, kao i vozila sa emisijama nivoa Euro 4 i Euro 3 u koja je ugrađen pogon na tečni naftni gas (TNG) ili komprimovani prirodni gas (KPG), hibridna vozila, električna vozila i vozila sa ugrađenom opremom kojom se smanjuju emisije do standarda Euro 4 i Euro 5 ili više.

Druga kategorija, koja će imati žute naljepnice, obuhvataće vozila sa emisijama nivoa Euro 4 i Euro 3, dok će treća kategorija, sa crvenim nalepnicama, uključivati vozila standarda Euro 2, kao i ona kod kojih proizvođač nije definisao nivo izduvnih gasova, objasnio je Bekteši.


Subvencije za ugradnju pogona na autogas i obnovu voznog parka

U okviru programa subvencija, vozači će moći da dobiju bespovratna sredstva za pokrivanje do 50% troška ugradnje pogona na TNG, KPG ili neko drugo alternativno gorivo, ali ne više od 300 EUR u denarskoj protivvrijednosti. Očekuje se da će ovim subvencijama biti obuhvaćeno oko 1.200 automobila godišnje, navodi se u saopštenju.

Program takođe predviđa subvencije za kupovinu novih automobila uz odjavu starih. Cilj je da se poveća uvoz novih vozila, čime će se ubrzati obnova voznog parka u zemlji i smanjiti zagađenje vazduha. Pojedinačne subvencije će se kretati od 2.000 do 3.000 EUR, a očekuje se da će njima biti obuhvaćeno od 200 do 500 vozila tokom prve godine primjene.

Odobravanje subvencija očekuje se od početka slijedeće godine, a možda i ranije, ukoliko se za to dodjele sredstva u okviru planirane revizije budžeta za 2019. godinu, navodi se na sajtu Vlade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.