Izvor: Balkan Green Energy News | Petak, 16.08.2019.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sjeverna Makedonija uvodi ekološke naljepnice za vozila i subvencije za zamjenu starih automobila

Ilustracija (Foto: nattanan726/shutterstock.com)
Skupština Sjeverne Makedonije usvojila je izmjene zakona o motornim vozilima kojima se između ostalog uvode dobrovoljne ekološke naljepnice za obilježavanje vozila po ekološkim kategorijama i subvencije za zamjenu starih vozila novim, navodi se na sajtu Vlade, prenosi Balkan Green Energy News.

Osnovni cilj zakonskih izmjena je da se smanji zagađenje vazduha izazvano izduvnim gasovima iz automobila.

Ministar privrede Krešnik Bekteši objasnio je da će postojati tri kategorije vozila prema količini izduvnih gasova i da će svaka od njih imati ekološke naljepnice različite boje.

Prva kategorija, sa zelenom naljepnicom, obuhvataće vozila sa emisijama dozvoljenim standardom Euro 5 ili više, kao i vozila sa emisijama nivoa Euro 4 i Euro 3 u koja je ugrađen pogon na tečni naftni gas (TNG) ili komprimovani prirodni gas (KPG), hibridna vozila, električna vozila i vozila sa ugrađenom opremom kojom se smanjuju emisije do standarda Euro 4 i Euro 5 ili više.

Druga kategorija, koja će imati žute naljepnice, obuhvataće vozila sa emisijama nivoa Euro 4 i Euro 3, dok će treća kategorija, sa crvenim nalepnicama, uključivati vozila standarda Euro 2, kao i ona kod kojih proizvođač nije definisao nivo izduvnih gasova, objasnio je Bekteši.


Subvencije za ugradnju pogona na autogas i obnovu voznog parka

U okviru programa subvencija, vozači će moći da dobiju bespovratna sredstva za pokrivanje do 50% troška ugradnje pogona na TNG, KPG ili neko drugo alternativno gorivo, ali ne više od 300 EUR u denarskoj protivvrijednosti. Očekuje se da će ovim subvencijama biti obuhvaćeno oko 1.200 automobila godišnje, navodi se u saopštenju.

Program takođe predviđa subvencije za kupovinu novih automobila uz odjavu starih. Cilj je da se poveća uvoz novih vozila, čime će se ubrzati obnova voznog parka u zemlji i smanjiti zagađenje vazduha. Pojedinačne subvencije će se kretati od 2.000 do 3.000 EUR, a očekuje se da će njima biti obuhvaćeno od 200 do 500 vozila tokom prve godine primjene.

Odobravanje subvencija očekuje se od početka slijedeće godine, a možda i ranije, ukoliko se za to dodjele sredstva u okviru planirane revizije budžeta za 2019. godinu, navodi se na sajtu Vlade.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.