NavMenu

Afrička kuga svinja u Srbiji se pojavila zbog unosa zaraženog mesa - Potrebno prijaviti svaku promenu

Izvor: Beta Petak, 16.08.2019. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: Dusan Petkovic/shutterstock.com)
Bolest afričke kuge svinja može da se zaustavi lako, pod uslovom da se ljudi ne ponašaju nepromišljeno i ne unose nedovoljno termički obrađenu hranu iz Rumunije i Bugarske.

- Tamo trenutno vlada epidemija, a tako se širi virus - rekla je načelnik Odeljenja za viruslogiju u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije Vesna Milićević.

Dodala je da se virus afričke kuge ne prenosi talasasto, pa se zbog toga nije ni pojavio u graničnom području sa Rumunijom i Bugarskom, već tako što je unet zaraženi proizvod od mesa.

U Srbiji je pre tri dana potvrđena bolest afričke kuge u tri sela u okolini Mladenovca: u Velikoj Krsni, Rabrovcu i Kusatku.

- Nije veliki problem zaustaviti virus afričke kuge, ali borbu otežava nedovoljna savest i nepredvidljivo ljudsko ponašanje, iako smo, kada se pojavio virus u Bugarskoj, dali jasne instrukcije da se ne unosi hrana iz zaraženih zemalja - rekla je Milićević.

Dodala je da virus ima kompleksnu strukturu, ali da se može suzbiti dezinfekcijom svega što je bilo u kontaktu sa zaraženim životinjama. Ubija ga termička obrada mesa od najmanje pola sata na 70 stepeni.

- Virus se ne može preneti na čoveka i nije opasan po ljudsko zdravlje, već za posledicu ima materijalnu štetu od uginuća životinja - rekla je Milićevićeva i upozorila da iako nema novih slučajeva treba biti obazriv, jer je to zaraza koja se sporo širi, ali životinje brzo uginu, preciznije posle pet dana.


Milićević je apelovala na vlasnike svinja da prijave svaku promenu, a posebno uginuće životinja i pobačaj.

- Bolest ne pokazuje jasnu kliničku sliku i teško je prepoznati, jer u ovom periodu visokih temperatura nagla uginuća svinja moguća su i zbog zastoja srca, pa je bez ispitivanja teško ustanoviti uzrok smrti - rekla je Milićevićeva

Virus je, prema njenim rečima, prvi put u Evropu dospeo 2007. godine u Gruziju, a prenet je otpacima hrane sa brodova koji su doplovili iz Afrike. U Bugarskoj i Rumuniji epidemija traje već godinu-dve dana.

Milićević je rekla da je u Srbiji referentna laboratorija za ispitivanje afričke kuge Naučni institut za veterinarstvo Srbije, ali je praksa da kada se bolest prvi put pojavi u nekoj zemlji uzorci idu na potvrdu u neku od evropskih zemalja, zbog čega su poslati u Madrid.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Industrija, Finansije

Šiju za Guči, rade za minimalac - Od 1.000 radnika 800 u štrajku u fabrici Falk East u Knjaževcu

Od 1.000 radnika fabrike obuće Falk East u Knjaževcu jutros od sedam sati njih 800 štrajkuje. Traže veće plate, ali i 50 dinara više za topli obrok, kao i stilumanse, jer posla, kako tvrde za Danas, ima. - Veliko je nezadovoljstvo svih zaposlenih, pokušavamo od januara da razgovorima sa rukovodstvom dođemo do rešenja, do povećanja zarada, međutim nije bilo razumevanja. Pre nekoliko dana dali smo im rok do 1. juna da ispune sve naše

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.