Izvor: Sputnik | Četvrtak, 15.08.2019.| 20:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rusija upozorila da bi mogla da obustavi uvoz srpskog voća zbog zaraze

(Foto: Suzana Obradović)
Rusija bi mogla da uvede privremena ograničenja na uvoz koštičavog voća iz Srbije ako se nastavi izvoz zaraženih voćki, saopštio je Nadzorni organ Rusije.

Ranije tokom dana (u četvrtaak, 15. avgusta 2019.), održan je telefonski razgovor s direktorom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojšom Milosavljevićem, tokom kojeg je ruski nadzorni organ preneo zabrinutost zbog pojave zaraze voća u 12 partija breskvi, nektarina i šljiva, koje su u julu izvezene u Rusiju, prenosi Sputnjik.

- Ruski resor je tokom razgovora saopštio da ostavlja pravo da uvede privremena ograničenja na uvoz koštičavog voća iz Srbije u slučaju da se nastavi isporuka zaraženog voća u Rusiju - navedeno je u saopštenju.

Milosavljević je rekao da će njegov resor istražiti sve slučajeve isporuka zaraženih proizvoda, kao i da su u ovom trenutku u okviru programa zaštite bezbednosti proizvoda prilikom izvoza u Rusiju sa spiska ovlašćenih za trgovinske odnose isključena četiri izvoznika i 200 proizvođača voća.

Ruski poljoprivredni nadzorni organ je u avgustu prošle godine obustavio isporuke svih koštičavih kultura iz Srbije zbog slučajeva zaraze. Ograničenja su ukinuta u maju 2019.

Inače, ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je danas, kako je preneo Tanjug, najavio da će Srbija u oktobru sa Rusijom potpisati sporazum koji se odnosi na fitosanitarnu oblast.

Nedimović je za portal Hepi televizije rekao da je sastanak sa ruskim ministrom poljoprivrede, zakazan za 28. avgust u Rusiji, pomeren za oktobar zbog održavanja velike manifestacije "Zlatna jesen" u toj zemlji.

Srbija će, dodao je resorni ministar, verovatno imati status partnera na ovoj manifestaciji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.