Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.08.2019.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kanadska kompanija pretvara plastični otpad u dizel i benzin

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Kanadska kompanija Sparta Group uspešno sprovodi pilot projekt "Phoenix" i od sveprisutnog plastičnog otpada proizvodi dizel gorivo i benzin.

Iz kompanije su saopštili da projekat već daje rezultate i da dobijeno gorivo već koristi za potrebe vlastitog voznog parka, navodi se na sajtu Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis.

- Pet tona nereciklažnog plastičnog otpada može se konvertovati u 4.000 litara goriva - kazao je John O’Bireck, predsednik kompanije sa sedištem u gradu Vitbiju, nedaleko od Toronta.

Plastični otpad se prvo seče na sitne komade, a potom se rastvara na visokim temperaturama i bez kiseonika kako ne bi izgoreo. Tom tehnologijom se obrađuje plastični otpad koji najčešće završava kao zagađivač okoline.

- Plastika u prirodi ostaje hiljadama godina. Mi, industrijalci treba da pronađemo način da to sklonimo iz prirode i učinimo korisnim - poručio je O’Bireck.

Još jedan sličan projekt u Kanadi sprovodi i kompanija Sustain. Najavljeno je da će godišnje reciklirati do 50.000 tona plastičnog otpada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.