Izvor: Tanjug | Sreda, 14.08.2019.| 18:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Plate na Novom Zelandu od 1. septembra u kriptovalutama

(Foto: YouTube/screenshot)
Novi Zeland je postao prva zemlja koja je legalizovala isplaćivanje zarada u kriptovaluti, objavio je Fajnenšel Tajms.

Poreska služba te zemlje donela je odluku da se plate mogu isplaćivati u kriptovaluti, ukoliko se ta virtuelna valuta veže za najmanje jednu standardnu valutu.

Vlasti Novog Zelanda takođe zahtevaju da izabrana kriptovaluta može biti direktno konvertibilna u neki standardni oblik plaćanja, prenosi B92.

Kako piše Biznis insajder, to omogućava da bitkoin, najveća svetska kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, služi kao oblik plaćanja novozelandskih radnika kada taj novi zakon stupi na snagu od 1. septembra.

Predlog zakona je službeno podnet 7. avgusta, a u njemu se kaže da će Novi Zeland omogućiti i isplatu bonusa u kriptovaluti.

Varijanta sa isplatom plate u kriptovaluti podleže nacionalnom sistemu plaćanja poreza na zarade, a prema novom zakonu izuzeti su samozaposleni radnici koji ne mogu svoju zaradu prebaciti u virtuelnu valutu.

Ovaj potez predstavlja korak dalje u uvodenju kontroverzne digitalne valute u sistem svakodnevnih načina plaćanja.

Kriptovalute su relativno slobodne od propisa, a to što se njihovi tokovi ne mogu pratiti na standardne načine učinilo ih je popularnim kod anonimnih onlajn kupovina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.