Izvor: Dnevnik | Sreda, 14.08.2019.| 18:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Startuje proizvodnja električnih kablova u Kikindi - Tisza automotive obučava za rad na sklapanju kablovskih snopova

Ilustracija (Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)
Jedna od najvećih investicija Mađarske u Srbiji, Tisza automotive u Senti koja posluje u okviru grupe Tisza Cipo, planira da tokom ovog meseca započne proizvodnju električnih kablova za auto-industriju i u Kikindi.

Ta mađarska kompanija u Senti zapošljava oko 2.000 radnika, od kojih je 700 s područja Kikinde, proizvodne pogone otvorila je i u Bečeju, a sada će i u Kikindi. Poslodavac radnicima, između ostalog, obezbeđuje besplatan autobuski prevoz koji pokriva sva naseljena mesta Severnobanatskog okruga.

Odmah nakon otvaranja pogona u Senti 2015. godine, kompanija je uspostavila saradnju s filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi, vezano za selekciju kandidata i posredovanje u zapošljavanju, kao i učešće u programima i merama aktivne politike zapošljavanje koje sprovodi NSZ. U okviru tih mera je i program obuke na zahtev poslodavca, koji podrazumeva učešće u finansiranju programa obuke radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkurentom radnom mestu.

Filijala NSZ-a Kikinda već je omogućila toj mađarskoj kompaniji obuku lica za obavljanje poslova operatera na specijalizovanoj liniji za sklapanje kablovskih snopova – uni harnes, a u toku je i obuka šest nezaposlenih kroz projekat IPA 2013. za savladavanje tromesečnog programa za potrebe tog poslodavca.

Otvaranjem novog proizvodnog pogona u Kikindi veliki broj nezaposlenih iz tog grada dobiće priliku da dođe do radnog mesta. Da bi se bliže informisali o potrebnim profilima radnika, treba da se obrate svom savetniku za zapošljavanje u kikindskoj filijali NSZ-a. Poslodavac će tražiti, a NSZ organizovati, obuku za operatera u proizvodnji u auto-industriji, tako da će nezaposlenima biti pružena šansa da ovladaju potrebnim znanjima i veštinama i zasnuju radni odnos.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.