NavMenu

Karavan narodne inicijative "Zaštita umesto zabrane" obišao Srbiju

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.09.2009. 12:30
Komentari
Podeli

VIP žurka u "Fridi"VIP žurka u "Fridi"

Akcija Narodne inicijative Zaštita umesto zabrane "Karavan kroz Srbiju" završena je nakon sedam dana obilaska 15 gradova širom Srbije tokom kojih su prikupljani potpisi podrške građana. Akcija je okončana VIP koktelom Narodne inicijative održanim sinoć (23. septembar 2009. godine) u Beogradu u baru "Cantina de Frida"

Tom akcijom Narodna inicijativa još jednom je želela da ukaže na negativne posledice, koje bi potpuna zabrana pušenja imala na ugostiteljski sektor kao i da istakne prednosti kompromisnog zakonskog rešenja koje se u mnogim zemljama EU pokazalo kao efikasnije i primenjivije za regulisanje pušenja u ugostiteljskim objektima.

- Potpuna zabrana pušenja prevashodno bi ugrozila nas ugostitelje tako što bi dovela do drastičanog pada prometa i do porasta nezaposlenosti što bi, imajući u vidu značaj ove privredne grane, bio veliki udarac i za privredu i za građane Srbije, posebno u vreme ekonomske krize. Osim toga, mnoge evropske zemlje su upravo ovog leta menjale svoje zakone, jer su shvatile da potpuna zabrana nije niti primenjiva niti efikasna mera- rekao je Stanko Starčević, predsednik Udruženja barmena Srbije.

VIP žurka u "Fridi"VIP žurka u "Fridi"

Kompromisno rešenje, za koje se Narodna inicijativa zalaže, predlaže da se vlasnicima lokala većim od 100 m² da mogućnost da odvoje posebnu prostoriju ili deo lokala u kome bi bilo dozvoljeno pušenje, dok bi vlasnici manjih lokala mogli sami da odluče da li će njihovi lokali biti u celosti pušački ili nepušački. Osim toga što potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima nije uslov za ulazak u EU, ona se u svetu pokazala kao neefikasno i često neprimenljivo rešenje, a zbog negativnog uticaja koji je ova mera imala na ugostiteljstvo, poput pada prometa, zatvaranja lokala i otpuštanja zaposlenih, zemlje kao što su Belgija, Nemačka, Grčka, Češka nedavno su rešile da izmene svoje zakone o potpunoj zabrani pušenja u lokalima i uvele su kompromisno rešenje.

Tokom ove akcije karavan Narodne inicijative "Zaštita umesto zabrane" posetio je sledeće gradove: Leskovac, Vranje, Užice, Čačak, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Zrenjanin, Kikinda, Subotica, Negotin, Zaječar, Smederevo i Požarevac.

Podršku inicijativi dale su brojne javne ličnosti među kojima su: Aleksandar Srećković Kubura, Aleksandar Nikolić i Maja Nikolić, Goran Pitić, Predrag Bubalo, Olja Bećković, Srđan Janićijević, Aleksandar Zeremski, Ivan Bekjarev, Milan i Mima Karadžić, Marko Živić, Aleksa Jelić, Srđan Karanović, Kalina Kovačević, Milan Bošković, i mnogi drugi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.