Izvor: Tanjug | Sreda, 14.08.2019.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zakon o lobiranju stupio na snagu - Ko će moći da bude lobista u Srbiji?

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Zakon o lobiranju, koji je usvojen prošlog novembra, danas (sreda, 14. avgust) će početi da se primenjuje, što znači da zainteresovani budući lobisti mogu da se prijavljuju za obuku Agenciji za borbu protiv korupcije, a svi detalji o tome su na sajtu agencije. Opširnije o tome šta treba da znate uloliko želite da budete lobista, čitajte u posebnoj vesti.

- Cilj Zakona o lobiranju je zaštita javnog interesa i dodatna izgradnja integriteta javnih funkcionera, što je dobro za svaku pravnu državu i funkcionisanje vladavine prava - rekao je za Politiku direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.

Agencija za borbu protiv korupcije ima sve nadležnosti u vezi sprovođenja zakona - od raspisivanja konkursa, obuke, izdavanja sertifikata, preko izrade pravilnika, do kontrolisanja rada u praksi, kako lobista, tako i lobiranih lica.

Sikimić kaže da je Srbija postupila u skladu sa zahtevima u vezi sa poglavljem 23 u pregovorima sa EU i po preporukama GREKO.

Uz novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji će biti u primeni od 1. septembra sledeće godine, dodaje on, ostvarićemo dodatni napredak u evrointegracijama.

Sikimić potvrdno odgovara na pitanje da li se očekuje da poslanici, ministri i drugi bez zadrške prijavljuju svoje kontakte sa lobistima, a dužni su to da urade u roku od 15 dana.

- Radi jačanja integriteta donosioca opštih akata i poverenja građana u institucije, očekujem da će prijavljivati te konktakte, jer to pravi razliku između pokušaja ostvarivanja zakonitog interesa određene strane i korupcije kao krivičnog dela - rekao je Sikimić.

On naglašava da je jedna od ključnih stvari da lobirano lice ne sme da primi apsolutno nikakvu naknadu. Informacije, stavovi i mišljenja o zakonima i drugim propisima objavljenim u sredstvima javnog informisanja, na primer, ne smatraju se lobiranjem, kao ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena rešenja zakona i drugih propisa, navodi Politika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.