NavMenu

Nadogradnja i izdavanje spas za JP Skloništa - Prosečna cena zakupa 180 dinara po m2

Izvor: RTS Sreda, 14.08.2019. 08:21
Komentari
Podeli
(Foto: Screenshot RTS)
Već sedam godina JP Skloništa su u minusu. Prošle godine - više od 100 miliona dinara. Mesečni prihodi su oko 14 miliona. Rešenje problema vide, kažu, u nadziđivanju skloništa.

- Putem nadziđivanja uvećali smo prihod Republike Srbije, odnosno došli do nekog priliva novca od strane izdavanja. Samim tim, smatram, da tamo gde nema dovoljno prostora po lokalnim samoupravama i taj segment spustimo na taj nivo da gde god može da se napravi nadogradnja. A tamo gde nema mogućnosti za nadogradnju, možda nešto privrednog karaktera, neka igraonica, obdanište i slično - kaže direktor JP Skloništa Nebojša Stojanović.

Od 1.442 skloništa, izdaje se trećina po prosečnoj ceni od 180 dinara po m2, bez PDV-a. JP Skloništa izdaju i oko 3.500 m2 poslovnog prostora po ceni od 1.200 dinara.

- Otprilike 500 je pogodno za izdavanje, a trenutno je izdato 290. Ostatak skloništa koji nije izdat i koji su u ponudi, a nudimo ih putem javnog oglašavanja u dnevnim listovima, nisu pogodna za izdavanje jer ili nemaju mokri čvor ili nemaju visinu. To su specifični objekti, visina skloništa je od 2,3 do 2,6 metara, ili imaju loš prilaz - navodi Ljiljana Ašković iz JP Skloništa.

Ugovor o zakupu se zaključuje na pet godina i obavezno se navodi namena. Prenamena može biti odobrena samo uz saglasnost Republičke direkcije za imovinu i Nadzornog odbora preduzeća. Među zakupcima je i mnogo javnih beležnika.

- Naši zakupci trenutno u skloništima su ili magacini ili arhive ili sportske delatnosti, neki klubovi i tako dalje - kaže Aškovićeva.

U proteklih 14 godina ovo Javno preduzeće nadzidalo je osam skloništa. Među njima je i objekat na Novom Beogradu gde je sedište samog preduzeća. Zbog dugogodišnjeg minusa, kažu, i polovinu tog prostora morali su da daju u zakup.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.