Izvor: RTS | Sreda, 14.08.2019.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nadogradnja i izdavanje spas za JP Skloništa - Prosečna cena zakupa 180 dinara po m2

(Foto: Screenshoot RTS)
Već sedam godina JP Skloništa su u minusu. Prošle godine - više od 100 miliona dinara. Mesečni prihodi su oko 14 miliona. Rešenje problema vide, kažu, u nadziđivanju skloništa.

- Putem nadziđivanja uvećali smo prihod Republike Srbije, odnosno došli do nekog priliva novca od strane izdavanja. Samim tim, smatram, da tamo gde nema dovoljno prostora po lokalnim samoupravama i taj segment spustimo na taj nivo da gde god može da se napravi nadogradnja. A tamo gde nema mogućnosti za nadogradnju, možda nešto privrednog karaktera, neka igraonica, obdanište i slično - kaže direktor JP Skloništa Nebojša Stojanović.

Od 1.442 skloništa, izdaje se trećina po prosečnoj ceni od 180 dinara po m2, bez PDV-a. JP Skloništa izdaju i oko 3.500 m2 poslovnog prostora po ceni od 1.200 dinara.

- Otprilike 500 je pogodno za izdavanje, a trenutno je izdato 290. Ostatak skloništa koji nije izdat i koji su u ponudi, a nudimo ih putem javnog oglašavanja u dnevnim listovima, nisu pogodna za izdavanje jer ili nemaju mokri čvor ili nemaju visinu. To su specifični objekti, visina skloništa je od 2,3 do 2,6 metara, ili imaju loš prilaz - navodi Ljiljana Ašković iz JP Skloništa.

Ugovor o zakupu se zaključuje na pet godina i obavezno se navodi namena. Prenamena može biti odobrena samo uz saglasnost Republičke direkcije za imovinu i Nadzornog odbora preduzeća. Među zakupcima je i mnogo javnih beležnika.

- Naši zakupci trenutno u skloništima su ili magacini ili arhive ili sportske delatnosti, neki klubovi i tako dalje - kaže Aškovićeva.

U proteklih 14 godina ovo Javno preduzeće nadzidalo je osam skloništa. Među njima je i objekat na Novom Beogradu gde je sedište samog preduzeća. Zbog dugogodišnjeg minusa, kažu, i polovinu tog prostora morali su da daju u zakup.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.