Izvor: eKapija | Utorak, 13.08.2019.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dom štampe u Beogradu proglašen za kulturno dobro

Zdanje Doma štampe na Trgu republike (Foto: Google street view)
Na sednici Vlade Srbije 8. avgusta 2019. godine, a na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, zgrada Doma štampe u Beogradu je utvrđena za kulturno dobro.

Zgrada je podignuta 1958-1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića i oblikovana u duhu savremene arhitekture. U vreme građenja Dom štampe je predstavljao novinu u oblasti modelovanja poslovnih objekata kod nas. Po svom urbanističkom položaju i likovnoj strukturaciji predstavlja najznačajniji posleratni doprinos uobličenju Trga republike i zaokružuje ansambl reprezentativnih gradskih palata sa kojima čini vizuelno i estetsko jedinstvo. U istoriografiji srpske posleratne arhitekture Dom štampe je svrstan među dela autentičnih arhitektonskih vrednosti, koja će snažno pokrenuti tokove arhitekture i prvu afirmaciju srpske arhitekture u širim razmerama, navodi se na sajtu Zavoda.

Delo je značajnih arhitektonskih i urbanističkih vrednosti, kao i autorsko ostvarenje. Kao zgrada građena za smeštaj Kulturnog centra Beograda i Saveza novinara, koji i dalje imaju svoje prostorije u objektu, delo je kulturno istorijskih vrednosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.