NavMenu

Grade se regulacioni objekti na Osnićkoj reci kod Boljevca - Zaštita naselja i oranica od poplava (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 13.08.2019. 12:34
Komentari
Podeli
Pregrada od betona - izrada konstrukcijske oplate (Foto: Luka Matović)Pregrada od betona - izrada konstrukcijske oplate
Izgradnja regulacionih objekata na Osnićkoj reci i pritokama u opštini Boljevac je u toku. Građevinska dozvola dobijena je početkom avgusta. Kako se u dokumentu navodi, predviđena je izrada regulacije dela vodotoka reke u dužini većoj od 6.700 metara.

Radovi se izvode na otvaranju proticajnog profila vodotoka i regulaciji obala, izgradnji bujičnih pregrada za zadržavanje nanosa i izradi kaskadnih građevina u srednjem i gornjem toku reke.

Regulacija obala je predviđena kamenom u cementnom malteru dužine do 70 m u centru novog naselja Osnić.

Planirana je izgradnja šest bujičnih pregrada od betona MB30, od kojih su tri na glavnom toku, a preostale tri na pritokama i ukupno 14 kaskadnih građevina od kamena u cementnom malteru, što je primenjeno i kod izrade slapišta.

Ukupna predračunska vrednost svih radova iznosi oko 100 miliona dinara, a 77 miliona dinara bez PDV-a tiče se samih objekata. Posao je poveren preduzeću Vodoprivreda d.o.o. iz Požarevca.

- Posao je zaključen prema principu "ključ u ruke". Vodoprivreda je zadužena i za projektovanje i za izvođenje. Investitor je Opština Boljevac, a finansijer Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima - rekao je za eKapiju Luka Matović, rukovodilac gradnje i sektora "Negotin - Кnjaževac".
Regulacija pritoke (Foto: Luka Matović)Regulacija pritoke

Matović je pojasno da su pomenuti radovi neophodni, jer se u periodu kiša formira splet pritoka od više manjih potoka, koji se pojavljuju samo tokom kišne sezone.

- Zbog bujičnog karaktera Osnićke reke i materijala koji je vodotokom transportovan i akumuliran, a nakon proteklih poplavnih talasa 2014-2017. godine, na više deonica je uočeno znatno erodovanje obala, meandriranje toka reke van vodnog zemljišta, čime dolazi do ugrožavanja stambenih objekata u blizini rečnog korita, kao i poljoprivrednog zemljišta i infrastrukture - navodi Matović.

Dodao je da se svi poprečni objekti rade u sistemu, što znači da će protiveroziona zaštita primeniti integralno na ceo vodotok, što predstavlja školski primer uređenja brdsko-planinskih voda.

- Ovaj projekat je od velikog značaja za lokalno stanovništvo, jer se time štite naselja, poljoprivredno zemljište i infrastrukturni objekti od daljeg štetnog uticaja bujičnih voda Osnićke reke - zaključio je Luka Matović i dodao da se završetak radova očekuje do 20. septembra.


Osnićka reka

Osnićka reka je desna pritoka reke Timok. Vodotok je drugog reda i uliva se u Timok ispod sela Osnić. Njen sliv se prostire se na teritoriji opštine Boljevac. Ona je deo sliva Crnog Timoka, a njeno izvorište je Jovina kosa na Bukovskom brdu.


Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Regulacioni objekti na Osnićkoj reci
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.