Izvor: eKapija | Utorak, 13.08.2019.| 12:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grade se regulacioni objekti na Osnićkoj reci kod Boljevca - Zaštita naselja i oranica od poplava (FOTO)

Pregrada od betona - izrada konstrukcijske oplate
Pregrada od betona - izrada konstrukcijske oplate (Foto: Luka Matović)
Izgradnja regulacionih objekata na Osnićkoj reci i pritokama u opštini Boljevac je u toku. Građevinska dozvola dobijena je početkom avgusta. Kako se u dokumentu navodi, predviđena je izrada regulacije dela vodotoka reke u dužini većoj od 6.700 metara.

Radovi se izvode na otvaranju proticajnog profila vodotoka i regulaciji obala, izgradnji bujičnih pregrada za zadržavanje nanosa i izradi kaskadnih građevina u srednjem i gornjem toku reke.

Regulacija obala je predviđena kamenom u cementnom malteru dužine do 70 m u centru novog naselja Osnić.

Planirana je izgradnja šest bujičnih pregrada od betona MB30, od kojih su tri na glavnom toku, a preostale tri na pritokama i ukupno 14 kaskadnih građevina od kamena u cementnom malteru, što je primenjeno i kod izrade slapišta.

Ukupna predračunska vrednost svih radova iznosi oko 100 miliona dinara, a 77 miliona dinara bez PDV-a tiče se samih objekata. Posao je poveren preduzeću Vodoprivreda d.o.o. iz Požarevca.

- Posao je zaključen prema principu "ključ u ruke". Vodoprivreda je zadužena i za projektovanje i za izvođenje. Investitor je Opština Boljevac, a finansijer Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima - rekao je za eKapiju Luka Matović, rukovodilac gradnje i sektora "Negotin - Кnjaževac".
Regulacija pritoke
Regulacija pritoke (Foto: Luka Matović)

Matović je pojasno da su pomenuti radovi neophodni, jer se u periodu kiša formira splet pritoka od više manjih potoka, koji se pojavljuju samo tokom kišne sezone.

- Zbog bujičnog karaktera Osnićke reke i materijala koji je vodotokom transportovan i akumuliran, a nakon proteklih poplavnih talasa 2014-2017. godine, na više deonica je uočeno znatno erodovanje obala, meandriranje toka reke van vodnog zemljišta, čime dolazi do ugrožavanja stambenih objekata u blizini rečnog korita, kao i poljoprivrednog zemljišta i infrastrukture - navodi Matović.

Dodao je da se svi poprečni objekti rade u sistemu, što znači da će protiveroziona zaštita primeniti integralno na ceo vodotok, što predstavlja školski primer uređenja brdsko-planinskih voda.

- Ovaj projekat je od velikog značaja za lokalno stanovništvo, jer se time štite naselja, poljoprivredno zemljište i infrastrukturni objekti od daljeg štetnog uticaja bujičnih voda Osnićke reke - zaključio je Luka Matović i dodao da se završetak radova očekuje do 20. septembra.


Osnićka reka

Osnićka reka je desna pritoka reke Timok. Vodotok je drugog reda i uliva se u Timok ispod sela Osnić. Njen sliv se prostire se na teritoriji opštine Boljevac. Ona je deo sliva Crnog Timoka, a njeno izvorište je Jovina kosa na Bukovskom brdu.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Regulacioni objekti na Osnićkoj reci


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE