NavMenu

Surčin postaje saobraćajni centar Srbije - Izlaz na tri auto-puta i aerodrom privlače investicije

Izvor: Blic Utorak, 13.08.2019. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Kada u decembru bude završen auto-put od Surčina do Obrenovca, a zatim i spojen sa deonicom do Novog Beograda, u beogradskoj opštini Surčin, do prošle godine poznatoj po najvišim prosečnim platama u Srbiji, ukrstiće se tri auto-puta: Koridor 10 (Subotica-Preševo), Koridor 11 (Surčin-Čačak) i auto-put Beograd-Zagreb. To je, kako tvrde stručnjaci, jedan od razloga za očekivanje velikog razvoja najmlađe beogradske opštine.

Ova lokacija biće praktično saobraćajni "pupak Srbije", imajući u vidu da se u Surčinu nalazi i Aerodrom Nikola Tesla, za koji je francuski koncesionar najavio nove investicije, a do kojeg bi trebalo da bude izgrađena i pruga.

Moglo bi se reći da su razlozi za "slavlje" stanovnika Surčina mnogobrojni. U ovoj opštini već posluje veliki broj kako domaćih tako i međunarodnih firmi, a razvoj saobraćajnica, kako sagovornici "Blic Biznisa" tvrde, veoma povoljno će uticati i na dolazak novih investitora i otvaranje većeg broja fabrika i novih radnih mesta. Zatim, to će voditi povećanju cena zemljišta, kako industrijskog tako i za gradnju stambenih objekata. Ali će uticati i na skok cena nekretnina, koje su već i sada u vidljivom porastu.

Da li će ovaj kraj biti nova meta investitora – kako kompanija koje bi ovde otvorile svoje pogone i razgranatom mrežom puteva stizale do svih krajeva zemlje, tako i pojedinaca koji se odluče za kupovinu zemljišta i nekretnina?

Ekonomista Miladin Kovačević za "Blic Biznis" tvrdi da je sasvim izvesno da će Surčin, koji je i inače investiciona destinasija "par ekselans", postati još atraktivnija investiciona zona.

Investitori, kako kaže, gledaju dva ključna faktora i to - da li su na mestu gde infratstruktura omogućava odvoz i dovoz robe i repromaterijala, a s druge strane da li su u blizini većih gradova gde je dostupna kvalifikovana radna snaga.

- Surčin sve to jeste, jer se tu ukrštaju i auto-putevi, i železnica je u blizini, aerodrom, a takođe se nalazi u blizini većih centara - Beograda i Novog Sada, gde je i ponuda radne snage veća - kaže Kovačević i dodaje da povećanu zainteresovanost investitora pokazuje i poslednja najava otvaranja japanske fabrike Toyo Tires.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je veoma dobro da postoje "čvorišta" u državi koja povezuju različite vidove transporta i gde se povezuju različiti pravci što ih čini efikasnijim i atraktivnijim.

- Unapređenje infrastrukture uvek stvara povoljne uslove za privredne delatnosti, uključujući i strane ulagače za koje će to biti atraktivnije, što je svakako dobra vest. Ono što je loše je da, što se tiče razvoja infrastrukture veoma malo je ulagano godinama, i da to što sada pristiže kao rezultat trebalo je da bude već godinama unazad dovršeno i da bude u eksploataciji - ocenjuje Madžar.

Kako dodaje, sigurno je da će samo ukršatnje ovih puteva učiniti tu lokaciju atraktivnijom nego što je do sada bila, a to će se verovatno odraziti i na cene recimo zemljišta u tom području.

- Jedino što se može reći sa sigurnošću je da će tu biti povoljnih tendencija u kretanju cena placeva i da će postati atraktivniji što je rezultat infrastrukturnog unapređenja - ističe Madžar.


Nekretnine

Sve to već ima efekat i na tržište nekretnina. U Surčinu je u odnosu na prošlu godinu evidentan rast cena nekretnina i to u proseku oko 10%, a posebno je izrazit rast cena u poslednje dve godine. Predviđanja su da će cene nekretnina u Surčinu nastaviti da rastu u narednom periodu, što zbog povećanja broja stanovnika što zbog razvijanja industrije.

U Surčinu je planirana i gradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona, a ministar finansija Siniša Mali najavio je da će ovaj projekat koštati između 50 i 70 mil EUR i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine. Ceo koncept zvaće se Stadion siti, a plan je da se tu napravi čitav jedan grad.

Nacionalni fudbalski stadion prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara. Već su u toku pregovori sa kompanijama Ikea i Kaufman, koje su, kako ističe ministar, vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa.

Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na auto-put Beograd-Šid sa obilaznicom.


Stanovnici siromašniji od zaposlenih

Opština Surčin je do početka 2018. godine gotovo redovno bila na vrhu po visini prosečne zarade u Beogradu, ali i celoj Srbiji, a poslednji podaci pre prelaska na novu metodologiju obračuna govorili su da je razlika od beogradske opštine sa najmanjom prosečnom platom, Sopota, iznosila skoro 69.272 dinara. Naime, "Surčinci" su u proseku zarađivali skoro 117.000 dinara.

Nakon promene načina računanja koji primenjuje Republički zavod za statistiku, Surčin je izgubio tu laskavu titulu. Zarade se sada, na osnovu podataka iz evidencije Poreske uprave, računaju prema opštini na kojima zaposleni imaju prebivalište, a ne kao ranije po opštinama gde se nalazi firma. Tako je majska plata Surčinaca iznosila 48.655 dinara.

Ipak, u Surčinu su registrovane brojne velike međunarodne kompanije, a puno njih ima svoje pogone i magacine pored auto-puta, u Dobanovcima ili prema Staroj Pazovi. Na kraju 2018. godine u Surčinu je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku poslovalo skoro 2.500 firmi (2.494).


Zemljište

Opština Surčin obuhvata površinu od 288 m2 i sastoji se od sedam naselja (katastarsakih opština). Poljoprivredno zemljište obuhvata dve trećine teritorije (198,16 m2).

Zemljište za nove privredne zone u Surčinu se uveliko priprema, pa je, između ostalog, i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda još prošlog avgusta oglasila prodaju građevinskog zemljišta, površine 21.058 m2 u novobeogradskom Bloku 53. Ova parcela je obuhvaćena Planom detaljne regulacije za područje privredne zone Auto-put u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu, i na njoj je predviđena izgradnja objekata privredno-proizvodne ili komercijalno-poslovne namene. Početna cena zemljišta tada je iznosila 171.090.353,76 dinara.

Eksproprijacija zemljišta od Surčina do Obrenovca je izvršena na ukupnoj površini od 240 hektara, čime je omogućena izgradnja deonice auto-puta. Vlasnicima je isplaćeno oko milijardu dinara, odnosno 8 mil EUR.

Najmanje novca dobili su vlasnici njive sedme klase u katastarskoj opštini Boljevci, svega 200 dinara po m2, dok je najskuplje plaćen kvadrat placa u Surčinu koštao čak 20 puta više. Vlasnicima najbolje pozicioniranih građevinskih parcela isplaćeno je 4.000 dinara po m2, odnosno oko 3.200 EUR za ar zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.