Izvor: B92 | Utorak, 13.08.2019.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poreske olakšice za preduzetnike koji žele da zaposle nove radnike, ali i one koji tek pokreću posao

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Svi poslodavci koji žele da zaposle nove radnike, ali i preduzetnici koji tek planiraju da pokrenu posao, dobijaju veoma značajne olakšice.

Prva vrsta olakšice odnosi se na poslodavce, pravna lica i preduzetnike.

Naime, svi oni koji zasnuju radni odnos sa novim radnicima imaju pravo na povraćaj dela poreza plaćenog na zaradu za isplate zaključno sa 31. decembrom 2019. godine.

- Uslov je da su ta lica prijavljena u centralnom registru za obavezno socijalno osiguranje, da je zaključen ugovor o radu sa tim licima, kao i da je to lice bilo prijavljeno kod nacionalne službe za zapošljavanje u prethodnih šest meseci - kazao je za Prvu TV Dragan Agatunović, načelnik u Sektoru za kontrolu Poreske uprave.

Sistem povraćaja dela plaćenog poreza na zaradu vrlo je jednostavan: više zaposlenih radnika - veći je i procenat povraćaja.

- Pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu poslodavac ima u iznosu od 65% ukoliko zaposli od jednog do devet novih lica, ukoliko zaposli do 99 lica ima pravo na povraćaj 70%, a ukoliko zaposli 100 i više lica ima pravo na povraćaj 75% od plaćenog poreza na zarade - ističe Agatunović.

Druga vrsta olakšice odnosi se na osnivanje novih pravnih lica.

- Osnivač pravnog lica ukoliko zasnuje radni odnos u svom pravnom licu kao i vlasnici preduzetničke radnje koji se opredele za isplatu lične zarade imaju pravo na poresko oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa u narednih 12 meseci do iznosa od 37.000 dinara neto - kaže Agatunović.

Dodao je da je uslov da su ta lica zasnovala radni odnos, da su prijavljena u centralnom registru za obavezno socijalno osiguranje, da su prethodnih šest meseci bili prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kao i da su u prethodnih 12 meseci stekli više, srednje ili visoko obrazovanje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.