NavMenu

"Budućnost za sve II" - za razvoj Pčinjskog i Jablaničkog okruga 50.000 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.09.2009. 09:07
Komentari
Podeli

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga započeo je 22. septembra 2009. godine realizaciju programa "Budućnost za sve II". U naredne dve godine realizacija ovog projekta sprovodiće se u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a sredstva u iznosu od 300.000 EUR obezbedila je Evropska unija.

Prema planu, u 15 gradova Srbije, od kojih su Vladičin Han i Trgovište izabrani sa juga Srbije, radiće se u radionicama kako bi se prikupili podaci interesnih grupa (Roma i dece) o položaju i siromaštvu i kako te probleme prevazići.

Biljana Stanković, direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, naglasila je da su u Srbiji razlike između građana velike i da trenutno oko 8% stanovništva živi ispod granice siromaštva.

- Ovaj projekat je značajan za nas jer ćemo prikupiti podatke o stanju siromaštva u Srbiji. Očekujemo da ćemo nakon realizacije ovog projekta shvatiti šta znači siromaštvo i koji su njegovi uzroci. Prema statističkim podacima od 8 miliona stanovnika u Srbiji 8% živi ispod granice siromaštva. U tu grupu ljudi prvenstveno spadaju deca i stari. Nadamo se da će projekat, kroz radionice koje se od danas odvijaju u Trgovištu, Vladičinom Hanu i Merošini, pomoći u prepoznavanju problema i preduzimanju odgovarajućih mera kako bi se siromaštvo smanjilo, što je i naša obaveza zbog pristupanja Evropskoj uniji. Ovo je samo inicijativa i nadam se da će Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga kroz partnerstvo sa ostalim organizacijama pokazati i da sa malo novca mogu da se postignu jako dobri rezultati. Za projekat u Srbiji odobreno je 50.000 EUR - naglasila je na konferenciji za novinare Biljana Stanković.

Projekat "Budućnost za sve II" osmišljen je da kroz rad u radionicama omogući prikupljanje svih relevantnih podataka o siromaštvu u Srbiji.

- U dijalogu sa svakom od partnerskih organizacija odlučivalo se šta će se u kojem gradu raditi. U nekim gradovima nam je tema uključivanje romske populacije u svakodnevni život, a negde deca i njihove potrebe koje nisu zadovoljene, posebno u malim sredinama. Svaki grad je u saradnji sa partnerskim ustanovama osmislio poseban tip radionica- objasnila je Biljana Stanković. Tokom trajanja projekta, koji je oročen na dve godine, organizovaće se tribine po gradovima za šta je posebno modifikovan i jedan autobus.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.