Izvor: Glas Srpske | Ponedeljak, 12.08.2019.| 10:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Broj prodatih novih stanova u RS u drugom tromesečju veći za oko 60%

Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)
Cena kvadrata novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromesečju ove godine bila je veća za 19 KM u odnosu na prvi kvartal, a uprkos tome, prodavci nekretnina zadovoljno trljaju ruke, jer su uspeli da prodaju 50 stanova više.

Osim boljih rezultata u odnosu na prvi kvartal ove godine, statističari su zabeležili i rast prodaje u poređenju sa drugim kvartalom 2018. Tako je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj prodatih novih stanova u drugom tromesečju ove godine za oko 60% veći nego u istom periodu lani.

- U drugom kvartalu ove godine prodato je ukupno 395 stanova po prosečnoj ceni od 1.532 KM po metru kvadratnom - naveli su u Zavodu za statistiku.

Prema njihovim podacima, u prvom kvartalu je prodato 346 novih stanova po prosečnoj ceni od 1.513 KM po kvadratu.

Iako su cene novih stanova u proteklih nekoliko meseci u blagom porastu, prodavci nekretnina ističu da se manji stanovi prodaju već u izgradnji.

- Cena kvadrata novih stanova u Banjaluci iznosi do 2.200 KM i zavisi od lokacije i spratnosti. Najviše se prodaju stanovi do 45 kvadrata - rekao je vlasnik banjalučke Agencije za nekretnine Senzor Manojlo Popović.

Cene kvadrata "otišle su u nebo" i na području Bijeljine, a u tamošnjim agencijama za prodaju nekretnina kažu da je kvadrat za nekoliko meseci poskupeo i do 40 KM.

- Uprkos poskupljenju, prodaja stanova je zadovoljavajuća. Uglavnom se traže stanovi površine do 40 kvadrata, koje najčešće pazare mladi bračni parovi ili naši ljudi u dijaspori koji su pred penzijom i planiraju da se vrate u Bijeljinu - rekla je vlasnica agencije Sim nekretnine Jovana Despotović.

Vlasnik trebinjske Agencije za nekretnine Tviko Vaso Milić ističe da se novi stanovi manje kvadrature na području Trebinja razgrabe i pre tehničkog prijema zgrade.

- Cena kvadrata novih stanova kreće se do 2.100 KM i viša je za oko 10 do 15%, međutim, prodaja ide iznenađujuće dobro - rekao je Milić i dodao da nove stanove površine između 35 i 45 kvadrata pazare uglavnom Trebinjci koji rade u inostranstvu.


Polovni stanovi

Vaso Milić ističe da se na području Trebinja veoma dobro prodaju i stanovi stare gradnje, iako je i njihova cena porasla.

- Za kvadrat u starogradnji potrebno je i do 1.800 KM, a uprkos tome sve je rasprodato - rekao je Milić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.