Izvor: eKapija | Ponedeljak, 12.08.2019.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Primena građevinskih skela u Industriji

(Foto: Suzana Obradović)
Mnoge kompanije čija je delatnost mahom u vezi sa građevinskom industrijom, tokom realizacije projekata gotovo uvek imaju potrebu za iznajmljivanjem građevinskih skela. Gradnja novih objekata, restauracija fasada, montaža scenografije za razne događaje… Ako bolje pogledate građevinske skele su prisutne svuda gde se gradi novi objekat ili postojeći restaurira.

Kao što je i logično u građevinarstvu je najveća potražnja za iznajmljivanjem građevinskih skela. Ovom delatnošću se profesionalno bave kompanije koje ujedno nude uslugu montaže. Sve ćete ih najlakše pronaći na sajtu Portal Srbija u okviru koga su prezentovane.

Iznajmljivanje i postavljanje građevinskih skela veoma je odgovoran posao. Bezbednost mora biti na prvom mestu. Same građevinske skele moraju biti urađene od kvalitetnih materijala i ne smeju imati nikakav defekt. Mere sigurnosti su propisane i nabrojane u pravilnicima kojih se svi moraju strogo pridržavati, ne samo da bi se pravila poštovala, nego zato što njihovim nepoštovanjem mogu da se ugroze životi ljudi. Kada sarađujete sa profesionalcima sa iskustvom, onda se posao obavlja rutinski.

Ako sami nemate iskustva i niste sigurni koje vrste skela su vama potrebne, u pomenutim kompanijama ćete dobiti savete, uputstva i preporuke.


Vrste građevinskih skela i postavljanje

Često čujemo termin građevinske skele, ali u ponudi kompanija koje se bavi njihovim iznajmljivanjem ima više vrsta skela. Tako možemo napraviti podelu na: građevinske skele, fasadne skele, radne platforme, brzomontažne skele, ramovske skele, višesmerne skele, pokretne skele.

Samo postavljanje tj. montaža adekvatnih skela obavlja se od strane stručnjaka koji ništa ne prepuštaju slučaju. Oprema se redovno proverava i testira. Kada se građevinske skele postavljaju osigurava se da sve bude na svom mestu, pričvršćeno i bezbedno. Građevinske skele se postavljaju na visinama, te je stoga neophodno da imaju zaštitu sa svih strana. Kada su u pitanju građevinske skele pre svega se pristupa izradi projekta, za šta je, takođe, zadužena kompanija koja ih rentira.

Građevinske skele treba da imaju i uzemljenje. Nakon montaže, skele se nakon inspekcije mogu koristiti. Iznajmljuju se na unapred dogovoreni period koji se precizira ugovorom. Cene iznajmljivanja građevinskih skela variraju jer one zavise od više faktora, pa je najbolje da ukoliko imate potrebu za ovom uslugom kontaktirate firme koje će Vam dati ponudu.

Nakon isteka ugovorenog roka, odnosno, nakon završetka građevinskih radova, skele je neophodno demontirati i transportovati. Ne morate brinuti jer je i taj deo posla pripao firmama koje ih iznajmljuju. Tako da, što se skela tiče sve se odvija po sistemu ključ u ruke – ako bismo želeli da upotrebimo tu analogiju.


Restauracija fasada

U današnje vreme sve je više fasada kojima je neophodna sanacija. Kada se obezbedi finansiranje potrebno je pristupiti samoj sanaciji.

Prvi korak i preduslov je da se prostor adekvatno obezbedi i pripremi, a neizostavni deo toga su i fasadne skele. Transport, montaža i demontaža ovih skela deo su usluga preduzeća koje već više decenija obavljaju sve poslove vezane za skele.

Fasadne skele se ne upotrebljavaju samo za renoviranje fasada na svim vrstama objekata, već i toku gradnje za samo postavljanje raznih vrsta fasada, kao što su: klasične fasade, demit fasade i staklene fasade.


Filmska industrija i scenografija

Građevinske skele nisu samo namenjene građevinarstvu, već se razni tipovi skela koriste i u drugim industrijama. Kada su u pitanju neki radovi u kojima nečemu što se nalazi na visini treba pristupiti, logično je da se za tu svrhu postavi skela.

One su prisutne i u raznim vrstama umetnosti. Koriste se za montažu scenografije u filmskoj i video industriji. Neophodne su za postavljanje bina na velikim koncertima, festivalima i sličnim događajima. Prilikom umetničke restauracije visokih zidova neophodna je upotreba građevinskih skela. Možda, ih na prvi pogled ne primećujemo, ali gde god da smo, uvek su tu negde oko nas.

Sve poslove u vezi sa građevinskim skelama (pod kojim podrazumevamo i sve druge vrste skela) neophodno je poveriti isključivo profesionalcima i stručnjacima koji iza sebe imaju višedecenijsko iskustvo. Na taj način ćete obezbediti sigurnost i stvoriti sve preduslove da se sve vrste građevinskih poslova za koje neophodna upotreba skela, obave na kvalitetan način.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.