Izvor: eKapija/Tanjug | Nedelja, 11.08.2019.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

VUČIĆ: 12 mlrd EUR za investicioni plan, ulaže se u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu i turizam

(Foto: Golden Brown/shutterstock.com)
Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kaže, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 mlrd EUR, koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam.

Kancelarija za javna ulaganja će nastaviti da radi na bolnicama, kliničkim centrima, rekao je Vučić.

- Naša je namera da u celoj Srbiji uradimo kanalizacionu mrežu sa prečistačima za otpadne vode, plus vodovod, na to mislimo da damo 3 mlrd EUR - istakao je predsednik.

Od toga će najviše biti izdvojeno za Novi Sad - 127 mil EUR, zatim za Kragujevac, Niš...

- Moraće i Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac... svi će imati kompletnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu - rekao je Vučić.

On je istakao da je u planu i ulaganje u putnu infrastrukturu.

- Čak 4 mlrd EUR uložiti u brze pruge, a od toga barem 1 mlrd EUR u lokalne puteve svuda po Srbiji - rekao je on.

Podvukao je da u taj plan ne spada Moravski koridor, kao i put Ruma - Šabac, niti druge stvari, za koje je već obezbeđeno finansiranje.

Vučić je rekao da će dodatnih 500 mil EUR biti uložena u inovativne tehnologije.

- Uložićemo i 500 mil EUR za izgradnju stanova za mlade bračne parova kako bi znali da imaju sigurnu budućnost u Srbiji i da znaju da ovde mogu da ostanu da žive i rade - objasnio je predsednik.

Vučić je rekao da će se ulagati u turizam, poljoprivedu, energetiku.

- U to ulazi i izgradnja metroa, stadiona, zgradu Filharmonije, a napravićemo da muzej Nikole Tesle bude onakav kakvim ćemo se ponositi - dodao je on.

Besplatna vantelesna oplodnja za sve roditelje u Srbiji

- Želimo da uložimo u pronatalnu politiku, to znači da svaka vantelesna oplodnja bude besplatna koliko god puta roditelji pokušali da dobiju dete - rekao je on i dodao da koliko god puta se roditelji budu trudili da dobiju dete, država će to preuzeti na sebe, ne samo u Beogradu, nego u celoj Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.