Izvor: eKapija | Nedelja, 11.08.2019.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisivanje ugovora za izgradnju HE Dabar do kraja 2019.

Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada nastaviti ulagati u Nevesinje i da će uskoro biti rekonstruisan magistralni put prema Mostaru i potpisan ugovor sa izvođačem radova za istorijski projekat izgradnje hidroelektrane Dabar.

Višković je naglasio da očekuje da će pre nove godine biti potpisan ugovor sa izvođačem radova za izgradnju Hidroelektrane Dabar u sistemu Gornji Horizonti.

- Bila je procedura izbora izvoćača radova, imali smo tri izvođača i bilo je žalbi na tu proceduru. Кomisija za žalbe odbacila je žalbu, sad su ostala dva izvođača i, prema informacijama kojima raspolažemo, mislimo da će doći do dogovora između ta dva ponuđača i da ćemo veoma brzo biti u poziciji da potpišemo ugovor - rekao je Višković.

Višković je objasnio da će Hidroelektrana Dabar biti građena po principu ključ u ruke.

Premijer Srpske je ocijenio da će konačno Hercegovina i Republika Srpska dobiti veliki energetski objekat koji će imati ogroman značaj.

On je rekao da će uskoro biti urađena sanacija postojećeg putnog pravca od Nevesinja prema Mostaru do granice sa FBiH u dužini od 12 kilometara što će koštati nekoliko miliona КM.

- U sklopu nalaženja najboljeg rešenja radiće se i projekat da vidimo koje bi bilo najbolje rešenje, jer ima priče da se radi tunel ili neka druga varijanta. Moramo da vidimo šta kaže struka, koliko to košta i odakle ćemo obezbediti sredstva - rekao je Višković, prenosi Radio Nevesinje.

On je dodao da je to projekat o kojem će Vlada Srpske razgovarati sa opštinom Nevesinje i drugim zainteresovanim opštinama.

Višković je dodao da je na sastanku u Nevesinju stavio do znanja da je prvi prioritet Hercegovine put od Tjentišta prema Brodu na Drini, te da nakon toga može doći na red nalaženje novog rešenja za putni pravac prema Mostaru.

- Кao premijer bio bih presrećan da istovremeno možemo da radimo ta dva projekta, ali moramo biti realni i vladati činjenicama - istakao je Višković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.