Izvor: RINA | Nedelja, 11.08.2019.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Auto-put Miloša Velikog otvara se 18. avgusta u Ljigu - Ovako izgleda tunel Brančić, najzahtevnija tačka na deonici (FOTO)

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Spajanje deonica na Koridoru 11 zakazano je za 18. avgust u Ljigu, na ulazu u tunel Brančić. Trasa od Obrenovca do Ljiga dugačka je 68 kilometra i podeljena u tri deonice: Obrenovac – Ub (22km), Ub – Lajkovac (12,5km) i Lajkovac – Ljig (24km).

- Ovo će biti moderan auto-put, izgrađen po svim standardima, širine je 28,4 metara, sa brzom, srednjom i zaustavnom kolovoznom trakom. U toku su završni, kozmetički radovi poput pranja kolovoza i sve će biti spremno do 18. avgusta kad će ova deonica biti puštena u saobraćaj - rekao je Nebojša Pavlović, savetnik ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Koridor 11 kroz Srbiju zvaće se Auto-put Miloša Velikog po proslavljenom srpskom vladaru.

Najzahtevnija tačka na deonici od Obrenovca do Ljiga upravo je tunel Brančić, dug 944 i širok 8,5 metara, koji je zbog loših geoloških uslova usporio radove.

- Taj tunel nam je napravio najviše problema. Naišli smo na jako loš geološki materijal i niz nepredviđenih situacija, ali izborili smo se sa svim tim izazovima i imaćemo veličanstven, savremeno opremljen tunel sa dve tunelske cevi. Signalizacija je već upaljena, urađen sistem za ventilaciju i uspostavljen SOS sistem - istakao je Pavlović.

Tunel Brančić (Foto: YouTube/screenshot)

Pored ulaza u Brančić smešten je Tehničko-operativni centar iz kog se kontrolišu sva dešavanja unutar tunela i rukovodi signalizacijom.

- Centar je opremljen najsavremenijom tehnologijom, radiće se u tri smene i 24 sata dnevno pratiće se stanje na putu. Sve je spremno i ukoliko se dogode i neke nepredviđene situacije poput kvarova, ulaska pešaka, ali i divljači u tunel - kaže Pavlović.

U deonicu auto-puta od Ljiga do Obrenovca uloženo je oko 430 mil EUR. Njena izgradnja počela je čak 2010. godine, a otvaranje je odlagano više puta. Međutim, svemu tome konačno je došao kraj, pa će se od Beograda do Čačka sada stizati za sat.

- Dozvoljena brzina je 130 kilometara na čas, što je dovoljno za brzu, ali bezbednu vožnju. U toku radova urađeno je 1,6 miliona kubika iskopa, 2,8 miliona kubika nasipa, preko 250.000 asfalta, 16 mostova, preko 20 pločastih i 50 cevastih propusta, imaće jedno stajalište i bočnu naplatnu stanicu. Na čitavoj dužini trase, na 16 lokacija izvršeni su regulacioni radovi, u službi zaštite samog auto-puta, ali i rečnog korita - izjavila je Svetlana Milinski, šef nadzora izgradnje.

Zbog povezivanja sa novoizgrađenom deonicom auto-puta od Obrenovca obustavljen je saobraćaj na deonici od Ljiga do Preljine, a sav saobraćaj je preusmeren na Ibarsku magistralu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.