Izvor: Vijesti | Petak, 09.08.2019.| 16:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela procedura za izdavanje dozvola za Luku Virpazar na Skadarskom jezeru

(Foto: Youtube screenshoot)
Crnogorsko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zatražilo je od Ministarstva održivog razvoja i turizma izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za građenje graničnog prelaza Virpazar za međunarodni jezerski putnički saobraćaj.

U dokumentu stoji da to predstavlja prvu faza realizacije Luke Virpazar.

- Severno od hotela "13. jul" i 120 metara od vodotoka reke Oraoštice planirana je lokacija graničnog prelaza za međunarodni putnički jezerski saobraćaj. Za realizaciju luke sa međunarodnim prelazom potreban je značajan manipulativni prostor i prostor za objekte sa odgovarajućim uslovima saglasno Uredbi o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i nameni i zahtevima budućih korisnika luke - navodi se, između ostalog, u Državnoj studiji lokacije Virpazar iz 2014. godine.

U cilju adekvatnog opsluživanja, dodaje se da Luka treba da je opremljena odgovarajućim saobraćajnim površinama - saobraćajnicama, parking prostorima, okretnicama, trotoarima, pešačkim stazama i sl.

Krajnji rok za izgradnju Luke Virpazar je jun 2022. godine, saopšteno je krajem maja iz Ministarstva na čijem je čelu Osman Nurković.

Danijela Kapa, ispred Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove i projektni menadžer, kazala je da će realizacija Luke Vripazar doprineti valorizaciji ekonomskih, privrednih i turističkih resursa Skadarskog jezera.

Kapa je podsetila i na sporazum između crnogorskih i albanskih vlasti o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla (Crna Gora) za međunarodni drumski i jezerski i putnički saobraćaj koji je potpisan u Skadru 3. jula 2018. godine, navodi se u saopštenju posle sastanka radne grupe u cilju pripremnih aktivnosti za realizaciju projekta izgradnje Luke Virpazar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.