NavMenu

Špediteri gube posao, prevoznici dobijaju trošak - Preseljenjem carinskog terminala sa GP Rača u Brčko troškovi rastu za 75 EUR po turi

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.08.2019. 15:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Preseljenjem carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača u Brčko troškovi prevoza bi porasli za 150 KM (oko 75 EUR) po turi, čime se prevoznici stavljaju u nezavidan položaj, poručuju oni.

- Gubićemo duplo vreme, a nema šanse da bilo koji prevoznik može da podigne cenu ture ni za jedan fening. Ne bi se mogli uklopiti s tim cenama - ocenio je auto-prevoznik Miroslav Spasić, negodujući povodom odluke Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da prelaz na Rači preda na upravljanje u privatne ruke.

Sličnog mišljenja su i u Privrednoj komori Republike Srpske, a u kojoj, kako su rekli za Nezavisne, nisu zvanično obavešteni o razlozima preseljenja.

- Premeštanjem terminala pravi se dodatni trošak ne samo firmama iz Bijeljine, nego i iz celog istočnog dela čija roba ide preko ovog terminala. Sa stanovišta privrede, to povećava troškove - rečeno je u komori za Nezavisne. Iako nova lokacija nije zvanično obelodanjena, uveliko se spekuliše o Brčko distriktu, što nije prihvatljivo ni špediterima, koji su u znak protesta u sredu, 7. avgusta, obustavili rad do 14 časova.

Prema njihovoj proceni, od 150 zaposlenih, bez posla bi mogle ostati dve trećine.

- Mi se ne bunimo tek tako. Samo branimo svoja radna mesta - kaže Jefa Vladušić.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kaže kako je za prevoznike neprihvatljiva ideja o novom terminalu i da žele da razgovaraju isključivo o sanaciji postojećeg, za koji ocenjuju da je u katastrofalnom stanju.

- Kao što se i vidi, ovo ne liči na terminal, nego na smetlište. Interesuju nas samo njegovo uređenje i poboljšanje uslova za rad na njemu - kazao je Grbić, koji je ranije optužio UIO da su namerno zapustili terminal.


Podsećamo, od 41 carinskog terminala u BiH, čak 31 je u privatnom vlasništvu, dok ostali pripadaju UIO BiH.

Privatnici koji upravljaju terminalima dužni su na račun Uprave da uplate 30% prihoda, dok ostatak zadržavaju za sebe.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, ocenio je kako nema razloga za bojkot rada špeditera, jer će uskoro organizovati sastanak s njima i saslušati njihove primedbe.

UIO je, kako naglašava, prosledio poziv špediterskim kompanijama lociranim u Carinskoj ispostavi Bijeljina, kao i prevoznicima, da imenuju osobe koje bi došle na zajednički sastanak u Upravu.

- U cilju transparentnosti celog procesa, a pre donošenja bilo kakve odluke u vezi sa lokacijom Carinske ispostave Bijeljina, biće saslušani i zahtevi špediterskih kuća trenutno lociranih kod graničnog prelaza Rača, kao i samih prevoznika - obećao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.