NavMenu

Za razvoj pametnih gradova 206 miliona dinara - Od 2020. projekat "smart rural"

Izvor: Tanjug Petak, 09.08.2019. 13:58
Komentari
Podeli
(Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je u petak, 9. avgusta, ugovore predstavnicima osam jedinica lokalnih samouprava koji su dobili sredstva za realizaciju projekata u okviru programa za razvoj "pametnih gradova" u ukupnom iznosu od 206 miliona dinara.

Reč je o programu čiji je cilj unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština, a ugovori su u Vladi Srbije uručeni predstavnicima Čačka, Kraljeva, Gornjeg Milanovca, Užica, Aranđelovca, Kikinde, Zaječara i Beograda.

- Zadovoljstvo mi je da danas uručimo ugovore građanima koji su dobili sredstva za razvoj inovacionih elemenata u svojim gradovima, za ono što je danas najvažnije za sve naše građane - da žive u pametnim gradovima - rekao je Popović.

Naveo je da će se, prema podacima Ujedinjenih nacija, u narednih desetak godina povećavati broj stanovnika u velikim gradovima i da se očekuje da će do 2030. godine čak 70% stanovništva na planeti živeti u velikim gradovima.

- Zato je potrebno da nam gradovi budu i pametniji i bezbedniji. Da budu ekonomičniji, operativni i na svaki mogući način bolji - da olakšaju život svojim građanima i da život u njima bude jeftiniji - istakao je Popović i dodao da je budućnost Srbije u pametnim i bezbednim gradovima.

Naveo je da je siguran da će projekti koji će se realizovati u lokalnim samoupravama dati podsticaj mladima da svoje inženjersko, inovaciono znanje iskoriste kako bi usavršili i modelirali neke nove procese da njihovi gradovi budu još pametniji, bolji i ekonomičniji.

Istakao je da je veoma važno da se pametne metodologije i inovacioni sistemi promovišu i u ruralnim sredinama i najavio da će od sledeće godine biti pokrenut projekat "smart rural" (pametna sela) kako bi i onima koji žive u selima bile dostupne najnovije tehnologije.

Kako je rečeno, u Kraljevu će biti realizovan projekat uspostavljanja sistema video-nadzora za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja, vredan oko 26 miliona dinara.

- Kroz instaliranje video-nadzora na tri najvažnije raskrsnice u samom centru Kraljeva omogućićemo podizanje nivoa bezbednosti saobraćaja jer ćemo moći da učitavamo registarske oznake automobila i na taj način utvrdimo koji automobil je vozio brzinom većom od propisane i prošao na crveno svetlo na semaforu - rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Opština Gornji Milanovac realizovaće projekat "Nabavka i ugradnja opreme i senzora za napunjenost kontejnera", čija je vrednost oko 27 miliona dinara.

- Ovaj projekat se odnosi na pametne kontejere. Mi ćemo uspeti da u kratkom roku, kada budemo završili ceo projekat, da promenimo način funkcionisanja javnog komunalnog preduzeća u Gornjem Milanovcu na taj način da više nećemo imati rute za odvoženje smeća kako smo to do sada radili, već ćemo putem pametnih tehnologija znati kada su kontejneri puni i treba da se prazne - pojasnio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Prisutnima se obratio i Milun Todorović, gradonačelnik Čačka u kome će biti realizovan projekat vredan oko 24 miliona dinara pod nazivom "Postavljenje sistema SOS tačaka na teritoriji Čačka" čiji je, kako je rekao, cilj da se podigne nivo bezbednosti građana Čačka i prigradskih sredina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.