NavMenu

Huawei predstavio svoj operativni sistem, zamenu za Android

Izvor: Tanjug Petak, 09.08.2019. 13:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)Ilustracija
Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei predstavila je danas svoj operativni sistem za smartfone, koji, kako je saopšteno, može da zameni Google-ov Android.

- Operativni sistem pod nazivom HongmengOS, na engleskom poznatiji kao HarmonyOS2, može da se koristi na različitim uređajima, od smartfona do pametnih zvučnika, čak i senzora - izjavio je izvršni direktor sektora za potrošačke uređaje Ričard Ju na konferenciji za softverske programere u kineskom gradu Dunguanu.

- Kompanija Huawei želi da nastavi da koristi android. Međutim, ako ga ne možemo koristiti u budućnosti, odmah možemo preći na HarmonyOS - rekao je Ju, i dodao da bi to moglo biti učinjeno za samo dva dana ako bude bilo potrebe, prenosi CNBC.

Ju je dodao i da će prvi smartfon koji će koristiti HarmonyOS biti lansiran u subotu pod brendom Honor, izvestila je agencija AP.

HarmonyOS će se najpre koristiti na "proizvodima sa pametnim ekranom", kao što su televizori, a tokom naredne tri godine i u drugim uređajima, uključujući nosive uređaje.

Iz Huawei-a navode i da će OS najpre biti lansiran u Kini i da je u planu njegova ekspanzija na globalnom nivou.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.