Izvor: Beta | Četvrtak, 08.08.2019.| 17:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nedostatak kvalifikovane radne snage ključni problem domaće privrede

(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da je nedostatak radne snage ključni problem domaće privrede i da se radi na tome da firme lakše dođu do radnika koji su im potrebni.

Ona je posle sastanka sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije rekla da je nelogično da Srbija i dalje ima relativno visoku stopu nezaposlenosti od oko 11%, iako je duplo manja nego 2012. godine, a da privredi nedostaju radnici.

- Problem nedostatka kadrova imaju i države gde je stopa nezaposlenosti 4%, ali mi treba da vidimo kako da privredi pomognemo da lakše dođe do radnika medju onima koji su nezaposleni. To može da bude i preko neformalnog obrazovanja, trening centara i prekvalifikacije - istakla je premijerka.

Važno je, kako je ocenila, da se privreda pripremi kako bi se spečilo da sve ono što se deševa na evropskom i globalnom tržištu, kao i trgovinski ratovi, ne utiču preterano na pad domaće prerađivačke industrije.

Navela je da je liberalizovan sistem izdavanja radnih dozvola i da je olakšano zapošljavanje stranaca u Srbiji, što može da pomogne većem prilivu kadrova, odnosno vraćanju ljudi koji su otišli u inostranstvo.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su privrednici dobili uveravanja od premijerke da Vlada Srbije radi na rešenjima koja će pomoći privredi da posluje u boljim uslovima i da lakše dolazi do kvalifikovanih radnika.

- Moramo da zajednički radimo da prevaziđemo probleme koje možemo imati zbog dešavanja na svetskim tržištima - kazao je on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.