Izvor: Novosti | Sreda, 07.08.2019.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rusi završavaju spomenik Stefanu Nemanji - Otkrivanje na proleće 2020. godine

(Foto: Beoinfo)
Četiri velika kamiona, u kojima će biti delovi spomenika Stefanu Nemanji, koji će krasiti Savski trg u Beogradu, trebalo bi da krenu iz Podmoskovlja do kraja ovog meseca.

Čuveni ruski skulptor Aleksandar Julijanovič Rukavišnikov zajedno sa svojim mnogobrojnim saradnicima dovršava spomenik napravljen u bronzi. Delovi od kojih će na kraju biti sklopljen izliveni su po italijansko-beloruskoj tehnologiji.

- Zaista je ogroman posao, pa sam na njemu angažovao oko 100 judi. Da bi tako visoka skulptura bila stabilna, unutar nje će biti jaka čelična konstrukcija - kaže za današnje Večernje novosti Rukavišnikov.

Najviša tačka spomenika biće podignuti mač na 23 metra. Glava na spomeniku srpskog vladara doseže 21 metar. Nemanja je izvajan kao čovek srednjih godina, odeven u stilu vremena u kom je živeo. Podignuti mač u njegovoj desnoj ruci simbolizuje samostalnost srpske države.

- Beograd intenzivno radi na tome da otkrivanje spomenika bude u proleće 2020. godine - rekao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, koji je bio u najužem timu realizacije ovog projekta.

Za spomenik je potrošeno čak 80 tona bronze i oko 300 tona različitih materijala. Stajaće na postamentu, koji će predstavljati napukli vizantijski šlem, koji će se sa četiri kraka oslanjati na zemlju. Na reljefima će moći da se vidi prikazano stvaranje srpske države, kao i najvažniji momenti porodice Nemanjić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.