NavMenu

Uskoro rekonstrukcija Pobednika - Obnova simbola prestonice odmah po dobijanju građevinske dozvole

Izvor: eKapija Utorak, 06.08.2019. 16:25
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će rekonstrukcija simbola prestonice – Beogradskog pobednika, koga je izvajao čuveni Ivan Meštrović, početi odmah po dobijanju građevinske dozvole od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ova rekonstrukcija koštaće 26 miliona dinara, a poverena je Privrednom društvu Koto d.o.o i poznatom vajaru Zoranu Kuzmanoviću. Predviđeni rok za završetak radova je šest meseci od sprovođenja postupka javne nabavke.

Gradonačelnik je precizirao da je projekat rekonstrukcije spomenika Beogradski pobednik uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a projekat statičke sanacije Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu. On je istakao da rekonstrukcija obuhvata tri faze – statičku sanaciju, restauraciju bronzane skulpture i restauraciju kamenog stuba i postamenta, prenosi Beoinfo.

– Sanacija temelja spomenika ima za cilj da zaustavi neravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu. Projektovano rešenje je usvojeno tako da se iskop oko spomenika, kao i intervencije na samom spomeniku svedu na minimum. Restauracija bronzane skulpture Pobednika je neophodna jer se na njoj nalaze brojna oštećenja, a kroz njih prolazi voda koja ga dodatno ugrožava – rekao je Radojičić i dodao da je predviđeno da postolje i stub spomenika budu obnovljeni na mestu gde se nalaze, odnosno na Kalemegdanu, dok obnova statue zahteva da se ona skine i da se radovi obave u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

Skulptura će se, kako je naglasio, privremeno skinuti kako bi se radovi na njenoj restauraciji obavili u najadekvatnijim uslovima u radionici i kako bi se formirala nova veza između skulpture i stuba, jer je upravo ova veza najoštećeniji deo spomenika.

Prvi čovek Beograda ističe da će rekonstrukcija Beogradskog pobednika, pored obnove Velikog i Malog stepeništa koja su uveliko otvorena za građane, dati novi izgled najznačajnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kakav je Kalemegdan. Kalemegdan je godinama unazad jedno od prvih i omiljenih mesta koje svi posete kada dođu u Beograd.

Podsećanja radi, Pobednik je za kulturno-istorijsko dobro proglašen 1992. godine. Takođe, spomenik Pobednik se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koji je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.