Izvor: eKapija | Utorak, 06.08.2019.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grčki investitor otvara fabriku kod Trgovišta - Od domaćih sirovina proizvodiće dve tone najfinijih slatkiša dnevno

Ilustracija (Foto: Goran Bogicevic/shutterstock.com)
U Stajevcu kod Trgovišta su u toku završni radovi na opremanju i montaži opreme za Fabriku konditorskih proizvoda Top biskit, za koju se očekuje da bude otvorena 15. septembra, na Dan oslobođenja. Fabrika će, sa 50 radnika, početi proizvodnju u jednoj smeni, sa namerom da se taj broj duplira.

Otvoriće je partner iz Grčke, koji najbližu takvu fabriku ima u susednoj Bugarskoj, u Perniku, gde već borave radnici iz Trgovišta, koji će raditi u novoj fabrici, prenosi portal Infovranjske.

- Prema sadašnjim ekonomskim pokazateljima, fabrika će dnevno, po italijanskoj i grčkoj recepturi, proizvoditi oko dve tone najfinijih i najkvalitetnijih slatkiša – kaže Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište.

On ističe da je poseban kvalitet ove investicije što će u proizvodnji koristiti 90% domaćih resursa: mleko, maslac, šećer, brašno, a jaja iz lokalne živinarske farme u Novom Selu. Preostalih 10% odsto komponenti u proizvodnji su razne vrste preliva za kolače, koji će se uvoziti iz Italije.

Zanimljiv podatak je, da će uporedo sa otvaranjem fabrike, u Trgovištu biti otvorena i mala Farma svinja koja će dnevno koristiti oko 100 kilograma raznog otpada iz Fabrike konditorskih proizvoda.

Kako je ranije saopšteno ukupna ulaganja u ovu fabriku iznosiće oko 2 mil EUR.

Vlade Srbije ulaže 50% sredstava, a drugih 50% lokalna samouprava koja je za ove potrebe kupila i renovirala bivšu Simpovu fabriku tepiha.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.