NavMenu

Gradnja novog mosta na Savi planirana za 2020. - Predstavljamo detalje idejnog projekta (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 06.08.2019. 13:03
Komentari
Podeli
(Foto: beograd.rs)
Gradnja novog mosta na Savi trebalo bi da počne 2020. godine, rekli su za eKapiju iz Saobraćajnog instituta CIP, koji je izradio idejni projekat mosta. Izvesno je da će pre gradnje novog Stari savski most biti izmešten, a o dve varijante, odnosno dve buduće lokacije za izmeštanje izjasniće se Beograđani.

- Konkurs je bio 2017. i mi smo tada dobili nagradu. Posle konkursa je urađena sledeća faza projekta, a to je idejni projekat, koji je prema ugovoru 30. juna 2019. predat Republičkoj revizionoj komisiji. Kada Komisija odobri idejni projekat kreće se u izradu glavnog projekta, odnosno projekta za građevinsku dozvolu i izvođenje radova. Plan je da izvođač bude izabran krajem ove godine, odnosno da početkom sledeće izradi projekat i počne gradnju - rekao je za naš portal Dejan Srejić, vodeći projektant u CIP-u i jedan od autora idejnog rešenja novog mosta na Savi.

Sagledavajući novoprojektovani most sa aspekta postojećih beogradskih mostova koji se nalaze u blizini, kako se navodi u obrazloženju projekta, mogu se uočiti elementi konstrukcije koji se mogu vizuelno povezati sa ostalim mostovima preko Save.

- Imajući ovo u vidu, može se zaključiti da će se novoprojektovani most dobro uklopiti u "lepezu" postojećih mostova. Međutim, osim delova konstrukcije oblikovanih tako da most povezuju sa postojećim beogradskim mostovima, novoprojektovani most poseduje i jedinstvenu estetiku. Glavni doprinos estetici donelo je uvođenje asimetrije, odnosno usvajanje lukova različite visine. Denivelisanjem lukova u temenu za 6 m, odnosno uvođenjem asimetrije, mostu je dat lični pečat i različitost koja ga izdvaja od ostalih standardnih rešenja - navodi se u idejnom projektu.

Funkcija - vođenje saobraćaja

Saobraćajni profil mosta predviđa dve kolovozne trake širine po 6,5 m, dvokolosečni tramvajski-metro koridor u sredini profila, minimalne širine 8 m i obostrane trotoare od po 3,3 m koji uključuju jednosmerne biciklističke staze. Po obodu pešačko-biciklističkih staza formirani su kaskadni ispusti – terase vidikovci, koje pešacima i biciklastima pružaju odmorišta sa pogledom na reku i grad, navodi se u idejnom projektu.

Opis konstrukcije

Lukovi
Statički sistem novog mosta je dvostruki čelični luk sa zategom, pri čemu se zatega pruža kontinualno celom dužinom mosta sa konstatnom statičkom visinom. Ukupna dužina mosta je L=420,0 m, sa rasponima L=54,0+73,0+166,0+73,0+54,0=420,0 m. Ukupna širina mosta je B=37,2 m (Na mestima vidikovaca za pešake B=42,5 m). Glavni raspon konstukcije preko zahtevanog plovnog profila od 150 m, formiran je sa dva čelična luka raspona L=166,0 m.

Vešaljke
Na mostu postoje 24 vešaljke, 12 na svakom luku.

Fundiranje
Stubovi mosta su fundiran na šipovima prečnika 1500 mm različite dužine i različite brojnosti.

Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo je da je 26. jula počeo javni uvid u zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje novog na mestu starog Savskog mosta u Beogradu.

Pogledajte u galeriji rešenje Saobraćajnog instituta CIP:

I. Milovanović

Fotogalerija
Novi savski most u Beogradu
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Španci projektuju novu sponu Srema i Bačke - Potpisan memorandum za projekat mosta preko Dunava između Neština i Bačke Palanke

Projekat izgradnje mosta preko Dunava kod Bačke Palanke postao je konkretniji potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između srpskih vlasti i španske kompanije Centunions. Memorandum su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnici španske kompanije Centunions, saopšteno je iz resornog ministarstva. - Osim ovog mosta, čija će dužina iznositi skoro dva kilometra, tačnije 1.915 metara, sa

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.