NavMenu

Novi test otkriva rane simptome Alchajmera sa sigurnošću od 94%

Izvor: B92 Utorak, 06.08.2019. 10:52
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Prošlo je skoro sto godina od kada je Alchajmerova bolest prvi put opisana, a još ne postoji lek koji bi kontrolisao kognitivni otklon i gubitak pamćenja koje ta neurodegenerativna bolest izaziva

Lekovi koji danas postoje mogu da ublaže neke simptome, ali ne deluju na uzrok bolesti. Nedavna studija, međutim, obećava nove mogućnosti terapije.

Kada se simptomi Alchajmera pojave, moždani neuroni su već oštećeni, i to verovatno do te mere da se njihovo stanje ne može popraviti. Jednom kada su neuronske veze oslabljene, one ne mogu da se obnove ili ponovo izgrade.

Sa uzimanjem lekova, koje ljudi počinju da piju tek nakon pojave simptoma i dijagnostifikovanja bolesti, počinje se prekasno. Zbog toga naučnici nastoje da pronađu sigurne metode što ranijeg prepoznavanja simptoma bolesti.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington, iz Sent Luisa, razvili su test krvi koji sa 94% sigurnosti prepoznaje promene u mozgu pacijenata, navodi se u izveštaju časopisa Neurolodži.

Budući da se kod Alchajmerove bolesti proizvode abnormalne količine proteina amiloida, koji se grupiše i formira talog u mozgu, stručnjaci su napravili test koji može da prepoznaje nivoe amiloida u krvi, piše magazin Tajm.

Pomoću ovog testa krvi promene mogu da se prepoznaju vrlo rano, dok još ne mogu da se otkriju na snimcima mozga.

Ovaj test još nije sasvim usavršen, zbog čega je neophodno da bude testiran na većem broju pacijenata. Međutim, do sada dobijeni rezultati ispitivanja pacijenata iz Australije i Evrope više su nego obećavajući.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.