Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 05.08.2019.| 13:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na kraju prvog polugodišta suficit u budžetu 21,5 milijardi dinara

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Na kraju prvog polugodišta ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu od 21,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su naplaćeni u iznosu od 611,8 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 590,3 milijardi dinara. Samo u junu, kažu u resornom ministarstvu, ostvaren je suficit budžeta od 13,2 milijardi dinara.

U junu je naplaćeno 113,4 milijardi dinara prihoda, od čega se na poreske prihode odnosi 101 milijarda, a uobičajeno, najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 41,2 milijardi dinara i akciza u iznosu od 27,2 milijardi dinara.

U junu se, podsećaju nadležni, uplaćuje porez na dobit pravnih lica po osnovu godišnjeg obračuna, te je prihod od ovog poreskog oblika najveći u junu, kada je naplaćeno 22 milijarde dinara u državnu kasu. Kada je reč o neporeskim prihodima, oni su naplaćeni u iznosu od 11,7 milijardi dinara.

U resornom ministarstvu navode podatak da je priliv donacija u junu iznosio je 0,8 milijardi dinara. Ukupni rashodi, pokazuju podaci, izvršeni su u iznosu od 100,2 milijarde dinara. Rashodi za zaposlene, u junu, iznosili su 23,8 milijardi, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 16,5 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar - jun, zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 17,3 milijardi dinara (0,7% BDP) i primarni fiskalni suficit u iznosu od 87 milijardi dinara (3,4% BDP). Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 2,2 milijardi dinara, što znači, kažu u ministarstvu, da je ostvareni rezultat bolji od planiranog za 19,5 milijardi dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.