NavMenu

Početkom 2020. obnova klinike "Dr Laza Lazarević" - "Doktorova kula" postaje prvi muzej srpske psihijatrije

Izvor: Večernje novosti Ponedeljak, 05.08.2019. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com)
Početkom naredne godine započeće rekonstrukcija Klinike "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, a biće obnovljena i čuvena "Doktorova kula". Dok će zgrada biti renovirana po ugledu na najsavremenije klinike ovog tipa u Evropi, "Doktorova kula" postaće, po završetku radova, prvi muzej srpske psihijatrije.

Pre samo godinu dana završena je rekonstrukcija sektora "Padinska skela", koji takođe pripada klinici. Sredstva za obnovu objekata u Padinskoj skeli poklonila je švajcarska vlada, dok će novac za obnovu zgrade klinike u Beogradu obezbediti Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije.

- U toku su projektne aktivnosti i izrada idejnih rešenja, u čemu aktivno učestvuju i zaposleni u našem beogradskom delu. Uspostavili smo saradnju sa Ministarstvom zdravlja nemačke pokrajine Bavarska. Oni će da nam pruže stručnu podršku u kreiranju savremene psihijatrijske bolnice, koja će prostornim uslovima moći da odgovori na zahteve svakog pacijenta - kaže v.d. direktora klinike Ivana Stašević-Karličić.

Posle renoviranja, Klinika će biti organizovana tako da će se strogo voditi računa o ličnom prostoru za pacijenta.

- Svaka soba dobiće svoje kupatilo i prostor za posete. To je jedan od uslova da se pacijentima obezbedi najviši standard - kaže Stašević-Karličić.

Godišnje 40.000 pacijenata

Klinika "Dr Laza Lazarević" raspolaže sa ukupno 500 postelja. Tokom godine kroz ovu ustanovu prođe oko 40.000 pacijenata, a najčešća dijagnoza hospitalizovanih je šizofrenija. Najteži uslovi rada su na urgentnoj psihijatriji koja se nalazi u zgradi u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.