NavMenu

Kinezi spremni da preuzmu mostarski Aluminij

Izvor: Indikator Ponedeljak, 05.08.2019. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: Aluminij.ba)
Plan ponovnog paljenja Aluminija koji je planiran za 1. septembar ove godine najviše zsvisi od pronalaženja finansijskih sredstava potrebnih za taj takoreći "novi start", prenosi Indikator pozivajući se na Dnevni list.

Već je objavljeno, a to je naknadno i službeno potvrđeno, da je za početak potrebno pronaći nešto više od 20 mil KM, kako bi startovala Ljevaonica u kojoj bi radilo više do 20 ljudi. Međutim, i dalje je nepoznato gde će se tražiti ta sredstva i ko će biti taj investitor koji će biti spreman da uloži u ugašenu mostarsku kompaniju.

Federalni premijer Fadil Novalić, koji namerava da i u novom mandatu obavlja istu funkciju, potvrdio je da je interes za "ulazak" u Aluminij iskazao jedan kineski konzorcijum čije ime nije otkrio javnosti. Ono što se u kuloarima može čuti, od ljudi koju su uključeni u taj pregovarački proces, jeste da je priča s Kinezima puno ozbiljnija od dosadašnjih pokušaja da se Vlada FBiH dogovori s Glencoreom i "famoznom" kompanijom iz Dubaija koja se nakon gašenja Aluminija više ne spominje, premda je bila predstavljena kao mogući spas.

Navodno, Kinezi su voljni da preuzmu kompletnu proizvodnju Aluminija, ne samo pojedine delove proizvodnje, ali ta informacija nije potvrđena, niti je dostupan plan "rekonstrukcije" preduzeća.


Jedini zasad dostupni plan je onaj koji je prošle sedmice izradio "krizni stožer", a koji predviđa postupno dizanje na noge Ljevaonice, potom Anoda, a na kraju i Elektrolize, što bi koštalo oko 40 mil KM i donelo oko 560 radnih mjesta. Nije poznato da li se o tom planu razgovaralo s Kinezima. Takođe, za sada je nepoznato na koji način se planira rešavanje pitanja snabdevanja električnom energijom, ali i pitanje duga kompanije od 400 mil KM.

Kako piše Dnevni list, u Aluminiju su sledeće nedelje planirali da započnu tehničke aktivnosti oko eventualnog dizanja dela pogona na noge, ali to će zavisiti i od povraćaja PDV-a koji se očekuje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.