Izvor: Balkan Green Energy News | Subota, 03.08.2019.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatska elektroprivreda do 2030. namerava da izgradi solarne elektrane snage 350 MW

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Hrvatska elektroprivreda (HEP) namerava da izgradi solarnu elektranu snage 25 MW na teritoriji opštine Kršan, u istočnom delu Istre, preneo je Glas Istre.

Na teritoriji ove opštine radi Termoelektrana (TE) Plomin, jedina elektrana na ugalj, koja je u vlasništvu HEP-a.

Planirana snaga elektrane je 25 MW, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije 30 miliona kWh

Načelnik Opštine Valdi Runko, izjavio je da su Opština Kršan i HEP potpisali odgovarajuće dokumente kojima se omogućava gradnja solarnih elektrana na 50 hektara zemljišta u Novoj Vasi. Vrednost investicije je 184 miliona kuna (25 mil EUR)

- To je deo HEP-ove strategije da razvija obnovljive izvore energije, a početak gradnje predviđen je za početak 2021. godine - rekao je Runko.

HEP je u aprilu ove godine najavio ulaganje 100 mil EUR u solarne elektrane do 2023. godine, a do 2030. kompanija namerava da izgradi solarne elektrane snage 350 MW.

U aprilu i maju HEP je hrvatskom Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike predao zahteve za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za dve solarne elektrane: Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Hrvatska kompanija trenutno ima 13 solarnih elektrana na krovovima svojih poslovnih zgrada ukupne snage oko 270 kW i elektranu Kaštelir snage 1 MW.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.