NavMenu

Šest razloga zašto da pijete tri kafe dnevno

Izvor: Novosti Subota, 03.08.2019. 11:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/Shutterstock)Ilustracija
Istraživanje kineskih lekara pokazalo je da bi trebalo piti tri kafe dnevno, ali da ovo ne važi za trudnice, koje bi ovaj napitak trebalo da izbegavaju zbog štetnih uticaja na bebinu jetru.

Za sve druge se smatra da kafa ima pozitivno dejstvo na zdravlje. Tako se navodi šest razloga zašto piti tri kafe dnevno, pišu današnje Večernje novosti.

Pre svega, oni koji piju kafu žive duže. Naime, ovo je pokazalo više od 20 istraživanja, u kojima je učestvovalo gotovo milion ljudi. Osobe koje piju kafu imaju za 14% manji rizik od prerane smrti izazvane različitim oboljenjima. Ispijanje samo jedne kafe dnevno smanjuje ovaj rizik za 8%.

Kafa smanjuje rizik od nastanka raka jetre, zahvaljujući jedinjenima kahveol i kafestol. Ona reguliše biohemijske procese jetre i utiče na izbacivanje toksina, posebno aflatoksina.

Ljubitelji kafe imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tip 2. Ona sadrži hlorogenu kiselinu, koja poboljšava metabolizam glukoze i pojačava osetljivost na insulin, kao i kofeinsku kiselinu, koja omogućava da mišići bolje iskoriste glukozu iz krvi. Sa unosom svake nove šojice kafe tokom dana, povećava se procenat zaštite od ove bolesti.

Kafa je dobra i za srce. Iako podiže krvi pritisak, ona nije povezana sa stvaranjem srčanih problema. Neke studije pokazuju da oni koji redovno piju kafu imaju smanjen rizik od oboljenja srca.

Osim što sagoreva masnoće, kofein je zaslužan i za bolje fizičke sposobnosti. Povećava nivo adrenalina, pa organizam bolje podnosi napor, brže se i lakše kreće.

Studija Harvard univerziteta dokazala je da žene koje piju tri šoljice kafe dnevno imaju za 20% manji rizik od pojave depresije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.