NavMenu

(Poslovna logistika) Visokoregalni ili niskoregalni - konvencionalni tip skladišta?

Izvor: Poslovna Logistika Ponedeljak, 21.09.2009. 13:24
Komentari
Podeli

Ovo su dva potpuno različita koncepta skladišta gde svaki za sebe ima odredjene prednosti. Visoko regalno skladiste (VRS), ili na engleskom High Bay Warehouse (HBW), je u osnovi malih dimenzija, što nadoknadjuje visinom od 12 m do 50 m. Konvencionalni tip skladišta je u osnovi velikih dimenzija a sa malim visinama - oko 10 m. Iz ove osnovne razlike odmah se uočava mogućnost primene jednog ili drugog. Konvencionalni tip skladišta je u najvećoj primeni na Severno Američkom kontinentu, gde ne postoji problem prostora, a uz to je cena parcela pristupačna (da ne kažem niska).

VRS su svoju najveću primenu našla na Evropskom kontinentu, Japanu itd. gde je problem prostora zaista izražen, uz veoma visoke cene zemljišta. Tako je, s obzirom na ove činjenice, razvoj "mašinarije" koja omogućava automatizaciju manipulacije u ovim skladištima išao drugačijim pravcima u ovim delovima sveta. VRS odlikuje upotreba viskoregalnih kranova različitih tipova i u većini slučajeva služe za manipulaciju sa paletama. Kranovi - ASRM (Automated Storage and Retrieval Machines) sa dizajnom nošenja jedne, dve ili tri palete, sa kapacitetom i preko 2 t, gotovo nepokvarljive robusne i moćne mašine, su alfa i omega VRS.

Donedavno su se koristili kranovi kojima je upravljao čovek ali to je već zastarela i prevazidjena tehnika. Kranovi se kreću u takozvanim ulicama VRS. Ulice su, u stvari, uski prolazi izmedju regala VRS čija širina zavisi od tipa krana koji se primenjuje, a najčešće je oko 1200 - 1600 mm.

Regali koji se koriste u VRS su precizne izrade (preciznije nego konvencionalni tip), sa robusnom konstrukcijom koja omogućava stabilnost objekata pri manipulaciji krana s paletama. Postoje dve vrste regalnih sistema za VRS i to:

- regali koji se montiraju u gradjevinski objekat i

- regali koji istovremeno nose zidove i krov VRS (samonoseći tip VRS).

Koji tip VRS ce biti primenjen zavisi od investitora a najčešće je korišćen samonoseći tip VRS. Broj paletnih mesta ide od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada paletnih mesta (Dematic je napravio u Španiji VRS sa oko 250 000 paletnih mesta). Regali se prave sa dubinom od jedne palete ("single deep" regali) ili sa dve palete u dubinu ("double deep" regali). "Double deep" regali omogućavaju daleko bolje iskorišćenje prostora te za isti raspoloživi prostor omogućavaju daleko veći broj paletnih mesta, tako da se cena po paletnom mestu drastično smanjuje. Efikasnost rada u "double deep" VRS ni u čemu ne zaostaje u odnosu na "single deep" dizajn VRS-a, uz minimalnu dodatnu manipulaciju paleta. Nasuprot tome prednosti - koristi od "double deep" dizajna su mnogostruke.

Osim manipulacije paletama u VRS se mogu skladištiti i same kutije, do 50 kg težine. U tom slučaju govorimo o maloteretnim "Mini load" kranovima i VRS za skladištenje kutija - plastičnih gajbi umesto paleta. Ovaj tip VRS (često primenjiv u distribuciji šrafovske galanterije, okova za bravariju, rezervnih delova za auto industriju itd.) omogućava istovremeno i skladištenje i automatsko komisioniranje - kompletiranje narudžbi.

Osnovni princip pravljenja ekonomski isplativog VRS je da se nikako ne ide u širinu nego samo u visinu, ili, ako je visina maksimalno iskorišćena i ne može se više ići u visinu zbog raznih urbanistickih uslova, onda treba ići na korišćenje dužine VRS. VRS je pogodno za skladištenje u više temperaturnih zona tako da se po visini skladišta mogu ostvariti razne temperature skladistenja (npr. plus 10, 15, 20 ili različite minus temperaturne zone), zavisno od artikala koji se skladište (primenjivo u farmaceutskoj industriji ili u industriji hrane).

Niskoregalni - konvencionalni tip skladišta je najčešće visine oko 10 m (33 stope) a ide retko do 12 m (40 stopa) i opremljeno je konvencionalnim tipom regala. Smeštaj paleta u regale vrši se viljuškarima koji dopremaju palete iz kamiona sa prijemnih dokova, ako je roba stigla u prijem na

paletama. Roba takodje može da stigne na prijemne rampe natovarena u prikolice kao pojedinačne kutije. S obzirom na ova dva različita načina transporta robe automatizacija prijema robe može da se uradi na dva načina:

- paletna automatizacija pomoću Automatski vodjenih vozila AGV (Automated Guided Vehicles) koji bez operatora preuzimaju palete i odnose do regala, ili

- pomoću specijalnih istovarivača - "unloader" konvejera koje operator uvuče u prikolicu i na njih jednostavno stavlja kutije iz prikolice koje bivaju odnešene pomoću konvejerskog sistema do odredjenih destinacija unutar skladišta ili do sorterskih sistema za kompletiranje narudžbi i otpremu.

Za isti broj paletnih mesta unutar konvencionalnog skladišta potrebna je mnogostruko veća površina osnove skladišta nego u VRS. Zbog veće površine skladišta manipulativni troškovi su značajni ukoliko se ne uradi automatizacija transporta uvodjenjem konvejerskih linija, modula za pikiranje - komisioniranje i sorterskih sistema.

U oba tipa skladišta upravljanje radom skladišta je ostvareno preko WMS (warehouse management system) – programa za upravljane radom skladišta.

Dematic WMS

Podržava sve tipične Skladišne funkcije:

Sve izvršne komande su poslate i prevedene na PLC podsistem, IT sistema skladišta, čije izvršne komande pokreću sve mašine u skladištu, od konvejera do kranova, sortera itd.

Tekst preuzet iz časopisa "Poslovna logistika"

http://www.logistika-info.net/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.