Izvor: Tanjug | Petak, 02.08.2019.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zijin ulaže 200 mil USD u proširenje kapaciteta u Boru - U planu gradnja najsavremenije fabrike sumporne kiseline i nova Elektroliza

(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Kineska rudarska kompanija Zijin, koja je sa 63% vlasništva većinski vlasnik u bivšem RTB Bor, investiraće 200 mil USD u obnovu, doradu i izgradnju metalurških pogona.

Prema pisanju Novosti, Kinezi žele da najpre najsavremenijim tehnološkim metodama prošire kapacitet borske topionice. Naime, Zijin želi da se ovaj borski metalurški agregat, u kome se topi koncentrat bakra, sa sadašnjih 80.000 tona godišnje preuredi tako da u njemu posle ugrađivanja nove opreme može da se preradi čak 200.000 tona te sirovine godišnje.

Razlog za ovu investiciju je, navode, to što su Kinezi već uvećali proizvodnju bakra do te mere da su im sadašnji metalurški kapaciteti postali premali. Zato se očekuje i proširenje Rudnika bakra Majdanpek, kao i otvaranje novih rudnika iz nekadašnjeg RTB.

Zijin takođe, navode, uveliko radi na otvaranju gornjeg dela podzemnog ležišta bakra i zlata Čukaru peki, tako da se predviđa da će se u roku od pet godina tamo proizvoditi do 200.000 tona bakra.

Deo novca Zijin planira da investira, dodaju, u izgradnju nove, najsavremenije fabrike sumporne kiseline.

Konačno, Ziđin želi i da sruši postojeću Elektrolizu, pogon u kome se obavlja finalna faza dobijanja bakra čistoće 99,99%, i koji je sa radom počeo pre više od pola veka, a plan je, navodi list, da se napravi novi, najsavremeniji pogon.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.