Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 14.02.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pančevačka "Petrohemija" ne odustaje od izgradnje Fabrike karbonskih punila u Elemiru, kineska oprema već 5 godina u zemlji

Pančevački HIP „Petrohemija” je, nakon višemesečnog zatišja, ponovo krenulo u akciju animiranja zrenjaninske lokalne samouprave, sa ciljem da obezbedi podršku za izgradnju Fabrike karbonskih punila, ili narodski rečeno „čađare”, u krugu elemirske Fabrike sintetičkog kaučuka!

 

„Petrohemija”  ne može lako da odustane od svog nauma, jer je 1999. godine od kineske firme sa sedištem u Pekingu, kupila postrojenje fabrike karbonskih puniola, godišnjeg kapaciteta 15.000 t. Oprema je isporučena u toku 2001. godine i smeštena u magacine u Pančevu. Menadžment i stručnjaci pančevačkog giganta tvrde da je fabrika zasnovana na savremenim tehničkim rešenjima, a opremljena je, kažu, specijalnom jedinicom za tretiranje otpadnih gasova i materija, u cilju zaštite životne sredine.


U Elemiru, inače, već radi Fabrika sintetičkog kaučuka, kao pogon „Petrohemije”, tu je i Rafinerija gasa, postrojenja Tečnog gasa, crpne i sabirne stanice, naftno pretakalište i još mnogo toga, pa žitelji ovog sela nerado gledaju na još jednu „hemiju” u svom ataru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.